Tekstil Fabrikası Genç Kızların Umudu Oldu

Muş'un Sungu Beldesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan ve kadın istihdamına büyük katkı sunan tekstil fabrikası, ihracata hazırlanıyor.

Muş'un Sungu Beldesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteğiyle kurulan tekstil fabrikası, ihracata hazırlanıyor.

Fabrika Müdürü Yavuz İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede geçen yıl fabrikayı açtıklarını anımsatarak, bu yıl ürünleri Almanya, Fransa ve İspanya’ya ihraç etmek için yoğun çalışma başlattıklarını söyledi.

Bugüne kadar fabrikaya bir milyon lira harcama yaptıklarını, yeni kapasite genişletme çalışmalarıyla bu meblağın daha da yükseleceğini belirten İpek, hedeflerini yüksek tuttuklarını ifade etti.

Fabrikanın verimli çalıştığını belirten Yavuz, 'Fabrikamızda kesim, dikim ve paket çalışması yapıyoruz. Başta Almanya olmak üzere Fransa, İspanya gibi birçok ülkeye ihracat yapmayı planlıyoruz. Çünkü Türkiye ihracatta çok başarılı. Ancak kalifiye personele ihtiyacımız var. Burada üretimin yanı sıra bir yandan da eleman yetiştiriyoruz. Çünkü bu aşamada kalifiye personele ihtiyacımız var. Takım elbise hariç, penye ve pijama grupları başta olmak üzere, her türlü tekstil ürünü üretiyoruz. Günlük 5-6 bin takım üretiyoruz. Ancak hedefimiz ilerde bu sayıyı artırmak.' diye konuştu.

- '80 kişi çalıştırıyoruz'

İpek, fabrikada Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gönderilen personelle 80 kişi çalıştırdıklarını belirterek, işte 12 ay devamlılığın söz konusu olduğunu ifade etti.

Beldede geçen yıl açılan fabrikanın özellikle kadınlar için istihdam oluşturduğunu söyleyen Sungu Belediye Başkanı Bedrettin Çetin ise kadınların bu sayede aile ekonomisine katkı sağladığını ve meslek sahibi olduğunu belirtti.

Beldede tekstil faaliyetlerinin geliştirilmesi için tekstil kent oluşumuna destek sunduğunu ve bunun için yer tahsisi yaptıklarını anlatan Çetin, 'Tekstil kent hizmete başladığı zaman sadece Sungu için değil, il geneline hitap edecek bir kuruluş olacak. Bunun için İl Özel İdare ve DAKA'ya 60 bin metrekare yeri ücretsiz tahsis ettik. İnşallah bu yıl fabrikanın temeli atılacak ve kısa sürede hizmete açılacak. Burada yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışacak. Tekstil kentin bir an önce kurulması için çok gayret gösteriyoruz. Şu anda burada çalışan 80 kişinin beldeye aylık girdisi yaklaşık 120-130 bin civarında.' ifadelerini kullandı.

Fabrikada yaklaşık bir yıldır çalıştığını belirten Ayşe Yücegöz de burada çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Yücegöz, 'Daha önce bu bölgede kadınların çalışmasına kötü bakılıyordu ama şimdi herkes çalışıyor ve ailesine katkı sağlıyor. Eğer burada çalışmasak küçük yaşta evlenmek zorunda kalırdık ya da evde boş oturarak zamanımızı geçirirdik. Bu açıdan paraya ihtiyacım var. Burada aldığı para ile hem aileme katkı sağlıyorum hem de çeyizimizi temin ediyorum.' diye konuştu.

Kaynak: AA