Revizyon Ameliyatına Dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Cevdet Murat Akagün, revizyon ameliyatı konusunda uyardı. Dr. Akagün, revizyon cerrahisi için cerrahın bu konuda yeterince deneyimli olması gerektiğini belirtti.

Revizyon Ameliyatına Dikkat
Revizyon’un daha önce en az bir kere burun cerrahisi geçirmiş hastaların memnun olmayıp yeniden burun cerrahisine karar vermesi ve kendini mutsuz hissetmesi ile başlayan sürecin adı olduğunu anlatarak, “Bu süreç ilk operasyona göre daha girift ve daha karmaşık bir cerrahi tekniği de beraberinde getirecektir. daha önce yapılan cerrahi yada cerrahiler burun içerisinde cerrahinin yapı malzemesi olan kıkırdak yapıyı bozmuş hastada hiç kıkırdak kalmamış olabilir. Bu tıpkı bina yapımında betona olan ihtiyaç gibi algılanabilir. Eğer ilk yada 2,3 cerrahi sonucunda içeride hiç kıkırdak yapı bulunmuyorsa yada revizyon cerrahisi için yetersizse o zaman işimiz çok daha zorlaşır” diye konuştu.

Revizyon cerrahisi için cerrahın bu konuda yeterince deneyimli olması gerektiğini kaydeden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Cevdet Murat Akagün, “Burun içerisinden elde edilebilecek malzeme yetersiz yada eksik ise biz cerrahların bu malzemeyi kulaktan yada daha çok kostal kartilaj dediğimiz kaburga kemiğinden elde etmeliyiz. ister kulak arkası kıkırdaktan ister kaburgadan alınan kıkırdak olsun bunların yeniden şekillendirilerek buruna yeni bir iskelet kazandırmak ilk cerrahiye göre daha bir meşakkatli iştir ve tabii ki ilk cerrahiye göre daha uzun bir ameliyat ve daha uzun bir iyileşme süreci olacaktır. Hasta yine beklentiler konusunda aydınlatılmalı. Hastadan kıkırdak konusunda yapılacak işlem açısından ve iyileşme süreci için onay alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA