'Leylek Köyü'nün Yeni Sakinleri Büyüyor

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, 'leylek köyü' olarak bilinen Uluabat Gölü kıyısındaki Eskikarağaç Mahallesi'ne her yıl ilkbahar aylarında Afrika'dan göçen leylekler, yumurtadan çıkan yavrularını büyütüyor Eskikarağaç muhtarı Çetin:'Yavrular yumurtadan yeni çıktı, anneleri tarafından besleniyor, büyütülüyor. Daha sonra anneler, yavrulara bir öğretmen gibi uçuş eğitimi veriyor. Zamanı geldiğinde de köyümüzü, ülkemizi terk ediyorlar'

BÜŞRA NUR ÖZCAN - Uluabat Gölü'nün kıyısında, bir yarımadanın üzerinde kurulan ve 'leylek köyü' olarak anılan Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Mahallesi'ne her yıl Afrika kıtasından göç ederek gelen leylekler, bu yıl ailelerine yeni katılan yavrularını büyütüyor.

Türkiye'nin, Avrupa Leylek Köyü Ağı'na üye olan tek mahallesinde, evlerin çatılarına ve direklerin tepelerine yuvalarını yapan leylekler, burada kuluçkaya yatıyor. Yumurtadan çıkan yavrularını büyüterek, uçmayı öğreten leylekler, ardından sıcak yerlere göç etmek üzere bölgeyi terk ediyor.

Göldeki yaşamın kameralarla izlendiği, leyleklerin telef olmaması için elektrik tellerinin kaplandığı Eskikaraağaç'ta mahalleliler ise 4-5 Haziran'da bu yıl 12'ncisi yapılacak 'Eskikaraağaç Uluslararası Leylek Festivali' için gün sayıyor.

- 'Yüksek gerilim hatlarının kaplanması için başvuru'

Mahallenin muhtarı Rıdvan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluabat Gölü civarında bol su, yiyecek bulabilen leyleklerin bundan dolayı her yıl Eskikaraağaç'a göç ettiğini söyledi.

Leyleklerin önceki yıllarda daha fazla geldiğini belirten Çetin, 'Son yıllarda sayılarında azalmalar oldu. Eskiden 20-25 yuvamız vardı, şimdi 13 yuva var. Azalmayla ilgili 'Leylek Dostu Köyler Projesi' kapsamında çalışmalar yapılıyor.' diye konuştu.

Mahallenin 2011'de Avrupa Leylek Köyü Ağı'na dahil olduğunu anlatan Çetin, şöyle devam etti:

'Leylekleri ve doğayı korumak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kirli suların göllere salınmaması, çöp atılmaması için çalışıyoruz. Leyleklerin en büyük düşmanı, iplik ve naylon poşetler. Bunlar leyleklere dolandığı zaman havalanamadıkları için ölüyorlar. Leylekler açıktaki elektrik tellerinden de zarar görüyor. Bu yüzden leyleklerin telef olmaması için köyümüzdeki elektrik telleri kaplandı. Arazilerdeki yüksek gerilim hatlarına da fosforlar taktık. Bir nebze koruyor ama daha iyi korunması için tellerin kaplanması ya da yer altına alınması talebiyle başvurular yapıldı.'

- '12. Eskikaraağaç Uluslararası Leylek Festivali'

Rıdvan Çetin, mahalle sakinlerinin leylekler konusunda çok duyarlı olduğunu, zarar görmemeleri için büyük çaba sarf ettiklerini dile getirerek, 'Leylekler buraya mart-nisan döneminde gelir. Yavrular yumurtadan yeni çıktı, anneleri tarafından besleniyor, büyütülüyor. Daha sonra anneler, yavrulara bir öğretmen gibi uçuş eğitimi veriyor. Zamanı geldiğinde de köyümüzü, ülkemizi terk ediyorlar.' ifadelerini kullandı.

Mahallelinin '12. Eskikaraağaç Uluslararası Leylek Festivali' için hazırlıklara devam ettiğini aktaran Çetin, festival kapsamında leyleklere zarar gelmemesi için en ince ayrıntıların düşünüldüğünü, hayvan ve doğa sevgisine dikkati çekmeyi amaçladıklarını belirtti.

'Eskikaraağaç Uluslararası Leylek Festivali, aslında bir doğa festivalidir' diyen Çetin, festivalle Uluabat Gölü'nü korumayı, doğada insanlar haricinde canlıların da yaşadığını göstermeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA