İş Hayatına Atılacak Kadına Destek Geliyor

Hükümet, kadın istihdamının arttırılması ve kadın girişimcilerin desteklenmesi için 'Kadın Girişimciliği Programı'nı hayata geçirecek 65. Hükümet Programı'nda yer alan düzenleme ile kadınların iş hayatına atılmaları kolaylaştırılacak

BURCU ÇALIK - MERVE YILDIZALP- Hükümet, kadın istihdamının arttırılması ve kadın girişimcilerin desteklenmesi için 'Kadın Girişimciliği Programı'nı hayata geçirecek.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün açıklanan 65. Hükümet Programı'nda kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara yönelik gelecek dönemde gerçekleştirilecek düzenlemelere yer verildi.

Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde 'Kadın Girişimciliği Programı' hayata geçirilecek. Program çerçevesinde kadın istihdamına yönelik sağlanan teşviklerinin sürdürülebilirliği sağlanacak ve uygulamaya konulacak Kadın Girişimciliği Programı ile kadınların iş hayatına atılmaları kolaylaştırılacak.

Programla kadın istihdamının arttırılması ve ilk kez iş hayatına adım atacak kadınlar için pozitif ayrımcılık ilkesini gözeten kolaylaştırıcı tedbirlerin uygulanması öngörülüyor. Ayrıca kız çocuklarının eğitime devam etmelerinin sağlanması için ilave teşvik mekanizmaları uygulamaya konulacak. Kadınlara yönelik mevzuat, ilgili tarafların görüşleri alınarak gözden geçirilecek.

- Uyuşturucu bağımlılığından kurtulan çocuklara psikolojik destek

65. Hükümet Programı'nda çocuklar için hayata geçirilecek uygulamalar arasında ise sokakta yaşayan, çalışan, çalıştırılan ve risk altında olduğu tespit edilen çocuklara yönelik tedbirler ön plana çıkıyor. Buna göre, koruma altında olan ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisi tamamlanan çocuklar ile ailelerine özel psikolojik ve sosyal destek programları oluşturulacak. Böylece uyuşturucudan kurtulan çocuklar ile ailelerine düzenli olarak psikolojik destek verilecek.

Suçun mağduru olan ya da suça sürüklenen çocuklar için 'ihtisaslaştırılmış rehabilitasyon' sistemine geçilecek. Yeni rehabilitasyon modeli ile çocukların hızla topluma kazandırılmaları hedefleniyor.

Hükümet Programı'nda çocuklar için internet kafelere de yeni standartlar getirilmesi öngörülüyor. Güvenli ve bilinçli internet kullanımının ve kullanıcı güvenliğinin arttırılması öngörülürken, internet kafelerin şartları, fiziksel açıdan ve tüm bireylere hizmet verebilecek şekilde düzenlenecek.

- Kreşler için teşvik düzenlemeleri yapılacak

Hükümet Programı'na göre, aile bazında eğitim, sağlık, istihdam, gelir gibi alanları içeren sosyal risk haritası çıkarılacak. Sosyal hizmet ve yardım kuruluşları arasında koordinasyon ve iş birliğini arttırmak amacıyla 'Aile Bilgi Sistemi' kurulacak.

Sosyal yardımlarda aile büyüklüğünü esas alan, ailenin bütünlüğünü koruyan ve sosyal destek hizmetlerinin bütünleşik bir şekilde sunulmasını sağlayacak yeni bir modelin hayata geçirilmesi amacıyla 'Sosyal Yardım Kanunu' çıkarılacak.

Vatandaşların kaliteli, hesaplı, kolay erişilebilir kreşlerden faydalanabilmesi için teşvik düzenlemeleri yapılacak, yoksul ailelere de belirli ölçütlerde internet erişimi imkanı sağlanacak.

Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlar için başlatılacak Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) aşamalı olarak hayata geçirilecek. Aile değerlerini ön plana çıkaran kültür, sanat, eğitim çalışmaları teşvik edilecek.

- Gençlik merkezlerinde engelliler için alanlar oluşturulacak

Program, yaşlıların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif olarak katılmaları için Yaşlanma Ulusal Uygulama Programı'nın etkin bir şekilde başlatılmasını öngörüyor.

Hükümet Programı kapsamında engelli genç ve çocukların kısa süreli gündüz ve yatılı bakımı için güvenli bir biçimde bırakılabilecekleri 'Engelli Yaşam Merkezleri' kurulacak. Engelli genç ve çocukların gün içerisinde sosyal faaliyet yapabilmelerine imkan verecek şekilde gençlik merkezlerinde ortam oluşturulacak.

Engelli vatandaşlara yönelik bilgi, iletişim teknolojileri yazılım ve donanımları yaygınlaştırılacak ve engellilerin bu teknolojilere erişim imkanları arttırılacak.

Kaynak: AA