Afyonkarahisar ESOB 'Yılın Ahileri'Ni Plaket İle Ödüllendirdi

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında kentte “Yılın Ahileri”ne ödül töreni düzenlenirken, aynı zamanda şed kuşanma töreni de yapıldı.

Afyonkarahisar ESOB 'Yılın Ahileri'Ni Plaket İle Ödüllendirdi
Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nde gerçekleştirilen kutlama törenine Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak ve çok sayıda davetli katıldı.

Gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Konak, ahiliğin Türk-İslam kültüründeki önemine vurgu yaparak, ahilik geleneğinin yüzyıllardan beridir sürdürülen çok önemli bir gelenek olduğunu ifade etti.

Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu bir gelenek olduğunu söyleyen Başkan Konak, “Yüzyıllar boyu toplumun sosyal ve ekonomik unsurlarını oluşturan bir örgütlenme şekli olan ahiliğin, toplumsal kimlik açısından sahip çıkılması gerekli bir değerdir. Ahiliğin tanıtılmasının amaçlandığı Ahilik Haftası’nın ülke ve dünyaya hoşgörü ve kardeşlik getirmesini diliyorum. Ahinin anlamının kardeşlik arkadaşlık, dostluk, cömertlik, eli açıklık, konukseverlik, yiğitlik anlamlarında kullanıldığını, Ahiliğin ise 13. Yüzyılda Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek erbabı yetiştiren çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olarak nitelendiriyoruz. Bizler de bu kültüre ve geleneğe sahip çıkmalıyız. Geleceğimiz olan genç nesillere ahilik kültürünü ve terbiyesini aşılamalı, bu vesile ile de toplumun yüzyıllar sonra hizmet verecek olan ahilerine de aynı kültürü devam ettirmeleri için yol göstermeliyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kentte Yılın Ahisi seçilen Ahmet Demirpençe ve Bekir İşlek plaket ile ödüllendirildi. Yılın Ahileri’ne plaketlerini protokol üyeleri verdi.

Etkinliğin sonunda ise “Şed Kuşanma” töreni icra edilirken, geçmiş yıllarda mesleğe giren çırak ve kalfaların nasıl ahi oldukları temsili bir şekilde canlandırıldı.

Etkinlik pilav ikramının ardından sona erdi.
Kaynak: İHA