Afyonkarahisar'daki Mühimmat Deposu Patlamasının Davası

Mahkeme heyeti, 3 sanığın tutuksuz yargılandığı davada mütalaa verilmesi için dosyayı askeri savcıya tevdi etti.

Afyonkarahisar'da, 5 Eylül 2012'de 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposundaki patlamaya ilişkin davada mahkeme heyeti, mütalaa verilmesi için dosyayı askeri savcıya tevdi etti.

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya, vareste tutuksuz sanıklar Binbaşı Ali Duran, emekli albay Veysel Özbay ile görevinden istifa ettiği öğrenilen Üsteğmen Tuncay Aydın katılmadı. Şehitlerin yakınları ile tarafların avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Hava Hakim Yüzbaşı Yusuf Hatip, 41. Mühimmat Bölük Komutanlığının, olayın meydana geldiği bölgenin patlamadan sonra temizlenmediği ve yaz aylarında çıkabilecek ot yangınlarına karşı arazinin temizlenmesi için talepte bulunduğunu bildirdi.

Bunun üzerine söz alan şehit er Onur Fikret Dülger'in babası Zekai Fırat Dülger, geçen ay orada yapılan keşifte bir el bombası bulunduğunu söyledi.

Bu bombanın incelenmesini isteyen Dülger, 'Yaz aylarında yangın nedeniyle o bölgenin temizlenmek istendiği bildirilmiş ama mahkeme heyetinin de keşif sırasında gördüğü gibi orada ot yok. Bu temizleme işine anlam veremedim. Orada görülen bombanın incelenmesini istiyorum. Soruşturmanın genişletilmesini talep ediyorum. Biz 3,5 yıldır gidip gelmekten mutluluk duymuyoruz. Bize göre mahkeme taraflı davranıyor.' dedi.

Şehit Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan da olay aydınlığa kavuşana kadar davanın takipçisi olacaklarını bildirdi.

Şehit yakını avukatlarından Sevgin Karaca, dosyanın karara bağlanmasını isteyerek, 'Yargılama 3,5 yıldır sürüyor. Şehit yakınları duruşmaya gelirken çevredeki çöpleri toplayan askerleri bile görünce sinir krizleri geçiriyor. Deliller toplandıysa tüm taleplerden vazgeçilip savcının mütalaa vermesini istiyoruz.' dedi.

Bölgenin temizlenmesine ilişkin talebi kabul eden mahkeme heyeti, mütalaanın hazırlanması için dosyayı Askeri Savcı Binbaşı Burak Özcan'a tevdi etti.

Duruşma, 20 Temmuz'a ertelendi.
Kaynak: AA