ZEYDER Faaliyetlerine Başladı

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa: 'Kısa adı ZEYDER olan Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği, başta zeytin üreticisine teşvik verilmesi, merdiven altı üretimin ortadan kaldırılması ve ağaç başına verimin artırılması gibi sektör sorunlarına ilişkin çalışmalar yapacak'.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği'nin (ZEYDER), başta zeytin üreticisine teşvik verilmesi, merdiven altı üretimin ortadan kaldırılması ve ağaç başına verimin artırılması gibi sektör sorunlarına ilişkin çalışmalar yapacağını belirtti.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, şubat ayında kurulan ZEYDER bölge ziyaretlerine başladı, üretici ve sanayicilerle bir araya gelecek dernek yöneticileri, sektör sorunlarına ilişkin dosya hazırlayarak ilgili Bakanlıklara sunacak.

Asa, Marmarabirlik'in Başköy'deki Entegre Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıda, dernek çatısı altında zeytin sektörünün tüm kesimlerini kucaklamayı istediklerini belirtti.

Bölge ziyaretleri kapsamında üretici ve sanayicinin karşılaştığı sorunları tespit edeceklerini kaydeden Asa, şunları kaydetti:

'Zeytin üreticileri ile sanayicilerini aynı masa etrafında toplayarak, sektörün sorunlarını hep birlikte çözmeyi hedefliyoruz. Öncelikle üye sayımızı artırmaya yönelik bölge ziyaretleri gerçekleştirmeyi planlanıyoruz. Bugün itibariyle 94 üye sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Hedefimiz ağustos ayı sonunda ilk Genel Kurulumuzu 500 üye ile yapmaktır. Kısa adı ZEYDER olan Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği, başta zeytin üreticisine teşvik verilmesi, merdiven altı üretimin ortadan kaldırılması ve ağaç başına verimin artırılması gibi sektör sorunlarına ilişkin çalışmalar yapacak.'

Sorunları ve çözüm önerilerini dinleyerek bir dosya haline getireceklerini dile getiren Asa, 'Daha sonra bu dosyaları ilgili Bakanlıklara ileterek, sorunların çözümü için gerekli takibi yapacağız. Bugüne kadar sektör sorularının çözülememesinin en büyük sebeplerinden biri de aynı geminin içinde bulunmamıza rağmen aynı masada oturamamış olmamızdır. Bundan böyle güç birliği yaparak, üretici ve sanayici ile ilgili kurumlar arasında köprü olmaya çalışacağız. Nihai hedefimiz sektörün kazanması ve sektörün geleceğini tehdit eden sorunların ortadan kaldırılmasıdır' ifadesinde bulundu.

İlk olarak 30 Mayıs'ta Orhangazi Ticaret Odası ve Gemlik Ticaret Borsası'nda üretici ve sanayicilerle bir araya geleceklerini ifade eden Asa, toplantıda gündeme gelen sektör sorunları ve çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

'Ağaç başına verim düşüklüğü, kontrolsüz fidan dikimi, üretimde planlamanın olmaması, bilinçsiz zirai bakım ve mücadele, tüketicinin yetersiz ve yanlış bilgisi, hijyenik olmayan depolama koşulları, merdiven altı üretim başlıca sektör sorunlarımızdır. Sektör sorunlarına karşı çözüm önerilerimiz ise çiftçi eğitimleri, tarımsal destekler, kayıt dışılığın önüne geçilmesi, tarımsal araştırma ve geliştirme, tahmini rekolte tespit çalışmalarına yönelik ağaç sayısı tespiti, tüketimin artırılması, ihracat destekleri, haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicinin bilinçlendirilmesi olarak sıralanabilir.'
Kaynak: AA