Ömürlerini Bakıra Adadılar

Adıyaman'da çocuk yaşlarında başladıkları mesleklerini yaklaşık 60 yıldır sürdüren bakır ustaları, günümüzde çok talep olmasa da bıkmadan, usanmadan bakıra şekil veriyor Bakır ustası Özharıkçı: 'Mesleğimiz bir dönem çok tercih ediliyordu, şimdilerde ilgilenen yok. Geçmiş yıllarda bu mesleği öğrenmek için çıraklar usta olana kadar ücret almadan çalışırlardı'

FATİH SEBZECİ - Adıyaman’da ömürlerini mesleklerine adayan bakır ustaları, çocuk yaşta ellerine aldıkları bakıra yarım asrı aşkın süredir hayat veriyor.

Henüz 7-8 yaşlarındayken ailelerinin yönlendirmeleriyle Oturakçılar Pazarı'ndaki ustaların yanında çıraklığa başlayan bakırcılar, çocukluklarında öğrendikleri mesleğe ömürlerini adadı.

Çıraklık, kalfalık dönemlerinin ardından ustalaşan bakırcılar, geçmişte sayıları 100'ü aşan bakırcının bulunduğu pazarda şimdilerde son kalanlar olarak, ellerinde çekiçlerle mesleklerini yaşatabilmek için var güçleriyle çaba sarf ediyor.

Oturakçılar Pazarı'ndaki bakır ustalarından 66 yaşındaki Yusuf Özharıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yaşında başladığı bakırcılığı 59 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Mesleğe başladığı yıllarda ilkokul çağında olduğunu anlatan Özharıkçı, 'Ben okula gitmedim ama çocukluk yıllarımda gece mektebine gittim. İlkokul diplomamı aldım. Gündüz işe geldim gece okula gittim. Maddi durumumuz iyi olmadığı için okuyamadım. O zaman ilgilenen yoktu. Şimdi ise devletimiz bakıyor. Çok okumak isterdim. Artık bizden geçti ama çocuklarımı okuttum.' diye konuştu.

Bakırcılığa ömrünü verdiğini ifade eden Özharıkçı, çırak yetişmediği için mesleğin yok olmakla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Özharıkçı, 'Mesleğimiz bir dönem çok tercih ediliyordu. Şimdilerde ilgilenen yok. Geçmiş yıllarda bu mesleği öğrenmek için çıraklar usta olana kadar ücret almadan çalışırlardı.' dedi.

- 'Çiğ köfte leğeni talep görüyor'

Özellikle Adıyaman çiğ köftesinin yoğrulduğu bakır leğenlerine talep olduğunu aktaran Özharıkçı, su tası, tava, yemek kazanı gibi bakır süs eşyalarını yaptıklarını belirtti.

Günümüzde bakır eşyalara talebin geçmişe oranla ciddi anlamda azaldığını ifade eden Özharıkçı, şunları söyledi:

'Bu mesleği yaşatmak için, unutulup gitmesin diye yapıyoruz. Emek verdik, emeklerimize yazık olmasın diye. Şimdi çiğ köfte leğeninden başka tercih edilen yok çünkü insanların bir çoğu artık porselen tabak kullanıyor.'

- 'Mesleği yaşatmak için çabalıyoruz'

Mesleğini 58 yıldır sürdüren Mehmet Yiğit de 8 yaşında bakır ustasının yanında çalışmaya başladığını belirtti.

Oturakçılar Pazarı'nda zamanında 120 bakır ustasının çalıştığını şimdi ise kalan 2 ustadan biri olduğunu dile getiren Yiğit, mesleklerini yaşatmak için destek beklediklerini kaydetti.

Yetim büyüdüğü için okuyamadığını ve meslek sahibi olabilmek için ağabeyinin de uğraş alanlarından biri olan bakırcılığı seçtiğini anlatan Yiğit, yeni neslin bakırcılığa ilgi duymadığını ifade etti.

Para kazanamadıkları için birçok kişinin bu mesleği tercih etmediğini dile getiren Yiğit, 'Zor, yorucu bir meslek. Bu mesleği yaşatmak için çabalıyoruz ama bir şey anlamıyoruz. Bakırdan hemen hemen her şeyi yapıyoruz. İnsanların ilgisi var bakıra fakat yetişen yok, yetiştiren yok. Bakır sağlıktır. Sağlıklı olduğu için tercih edilmeli.' diye konuştu.
Kaynak: AA