Kulp'ta İpek Böcekleri Koza Olmadan Telef Oldu

Türkiye’nin koza üretiminde önde gelen merkezlerinden Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki koza üreticileri zor durumda. Üreticiler, ipek böceklerinin koza vermeden telef olması nedeniyle zarara uğradı.

Kulp'ta İpek Böcekleri Koza Olmadan Telef Oldu
Kulp’ta geçimini koza üretimi yaparak sağlayan Orhan Taş adlı vatandaş, geçim kaynağı olan ipek böceklerinin koza vermeden telef olmaları nedeniyle büyük maddi zarar yaşadıklarını belirterek, sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi.

Taş, “Bu yıl hava şartlarının olumsuz sürmesi sebebiyle 2 Mayıs 2016’da üretime geçtik. Almış olduğum 6 paket ipekböceklerinin titiz bir şekilde bakımlarını ve beslenmesini sağlamak için uğraştım. İpekböceği üreticisiyim ve nasıl beslendiği ve yetiştiriciliği yapıldığını gayet iyi biliyorum. İpekböcekleri ışığa çok hassasiyet gösterirler, kuvvetli ışık ve karanlıktan hoşlanmazlar, loş veya alaca karanlığı tercih ederler. Dördüncü uyku döneminde bilinmeyen bir sebepten dolayı ipek böcekleri koza olamadan telef oldu. Benim emeğimin heba oldu. Maddi durumum iyi değil. Fakir ve yardıma muhtaç biriyim. Tek geçim kaynağım buydu ancak bu da elimden gidince büyük bir sıkıntı içerisine girdim” dedi.

Kaynak: İHA