Katar İle Kazakistan'dan Ortak Proje

Kazakistan ile Katar arasında 500 milyon dolarlık ortak proje yapılacak.

Kazakistan’ın Katar Büyükelçisi Askar Şokıbayev, Kazakistan ile Katar arasında güneş enerjisi alanında 500 milyon dolarlık proje uygulanacağını bildirdi.

Şokıbayev, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı binasındaki brifingde yaptığı konuşmada, Kazakatomprom şirketi ile Qatar Solar Energy arasında ortak şirketin kurulacağını belirterek, “Ortak şirket, güneş enerjisi sistemlerinin Kazakistan’da üretilerek Katar’a dağıtımı gibi projeleri uygulayacak.” dedi.

Güneş enerjisi projesi fiyatının 500 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Şokıbayev, konuyla ilgili görüşmelerin yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.

Şokıbayev, Katar’ın Astana’da 1200 öğrenci kapasiteli okul inşaatını yapacağını vurgulayarak, “Katar Astana’da Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan’ın adını alacak okulun inşaatı için 13 milyon dolar tahsis edecek. Okulun inşaatı iki sene içerisinde tamamlanarak, faaliyete geçecek.” diye konuştu.

Ayrıca, Katar’ın Kazakistan’ın Semey şehrindeki rehabilitasyon merkezinin inşaatı için 20 milyon dolar vermeye hazır olduğunu dile getiren Şokıbayev, okulun proje çizimleri hazırlandıktan sonra inşaat alanındaki görüşmelerin tekrar masaya yatırılacağını söyledi.

Şokıbayev, Katar ile Kazakistan arasında uçuş seferlerinin de başlayacağını belirterek, bu konuda iki ülke hava yolları arasında görüşmelerin sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA