'Hızlı Boy Atma Döneminde Omurga Eğriliği Ortaya Çıkıyor'

Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Şenköylü: 'Erken tanı için ebeveynler, ergenlik dönemine girmek üzere olan veya ergenliğe henüz girmiş olan çocukların sırtında asimetri olup olmadığını ayda bir kontrol etmeli' 'Skolyozun tanısı için öne eğilme testi kullanılır. Eğer asimetri varsa skolyoz olduğu düşünülür. Daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformite cerrahına başvurmak gerekir'

Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, skolyoz hastalığının genelde hızlı boy atma döneminde ortaya çıktığını belirterek, 'Bu dönemde verilecek olan korse belki ameliyata gidişi engelleyebilir.' dedi.

Medicana International Ankara Hastanesinden yapılan açıklamada, ağırlıkla ergenlik döneminde görülen skolyoz yani omurga eğriliği hastalığında suçlunun ağır okul çantaları ya da oturuş bozuklukları olmadığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şenköylü, omurganın göğüs ve bel bölgesinde yana doğru eğrilmesi olarak tanımlanan skolyozun, daha çok kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önce, hızlı boy atma döneminde ortaya çıktığını aktardı.

Bu dönemde verilecek olan korsenin ameliyata gidişi engelleyebileceğine işaret eden Şenköylü, 'Erken tanı için ebeveynler, ergenlik dönemine girmek üzere olan veya ergenliğe henüz girmiş olan çocukların sırtında asimetri olup olmadığını ayda bir kontrol etmeli.' uyarısında bulundu.

Şenköylü, omurganın ön-arka düzlemden bakıldığında dümdüz olduğunu ve herhangi bir dönüklüğünün bulunmadığını belirterek, 'Skolyoz dediğimiz rahatsızlık, ön arka planda omurganın S ya da C şeklinde olması ve beraberinde dönüklük olması durumudur.' dedi. Belirtilerinin omuz asimetrisi, bel kavisinin asimetrisi ve kaburga kamburluğu olduğunu vurgulayan Şenköylü, 'Doğuştan olan olgularda omurlarda oluşum veya ayrılma sorunları görülebilir. Nöromuskuler olgular kas hastalıkları ya da sinirsel hastalıklara bağlı olabilir. En sık görüleni, nedeni belli olmayan tiptir.' bilgisini verdi.

- 'Okul çantası skolyoz değil ağrı nedeni'

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, eğri oturmanın ya da okul çantasını asimetrik taşımanın Skolyoz'a değil ama sırt ağrısına neden olabildiğine dikkati çekerek, hastalığa nasıl tanı konduğunu ise şöyle anlattı:

'Skolyozun tanısı için öne eğilme testi kullanılır. Eğer asimetri varsa skolyoz olduğu düşünülür. Ama daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformite cerrahına başvurmak gerekir. Skolyoz en çok ergenlik çağında 10-14 yaş aralığında görülüyor. Özellikle kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önceki hızlı boy atma döneminde ortaya çıkıyor. Bu dönemde verilecek olan korse belki ameliyata gidişi engelleyebilir. Skolyoz, önlemez ancak ilerlemesinin durdurulabilir bir hastalıktır.'

İleri eğriliklerde yani 45 derecenin üzerinde cerrahi tedavinin önerildiğini belirten Şenköylü, cerrahi tedavi ve sonrası konusunda şunları kaydetti:

'Skolyoz ameliyatında risk, bu işte uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapıldığında azalmaktadır. Ayrıca gelişen teknoloji de bu konuda biz cerrahlara, önemli imkanlar sunuyor. Omurga ameliyatlarında artık vidaların doğru yerleştirilmesiyle, çevredeki hayati dokulara zarar verilmesini önlemek amacıyla üç boyutlu yazıcı teknolojisinden faydalanıyoruz. Her skolyoz tipinin ameliyat sonrası bakımı farklıdır. İlk 2 ya da 3 gün hasta kontrollü ağrı kesme yöntemi uygulanır. Her şey olağan seyrederse ameliyat sonrası ortalama 4. günde hastaneden çıkılabilir. Hastalar ortalama 15-20 günde okula tekrar başlayabilir. Genelde ameliyat sonrasında korse kullanmaya gerek yoktur.'

Kaynak: AA