Elektrik Sektöründe Rekabet Hukuku Çalıştayı

EPDK Başkanı Yılmaz: 'Serbest tüketicilere dağıtım şirketleri tarafından okuma tutanağı bırakılması sağlanarak, tüketicilere yönelik şeffaflığı güçlendireceğiz' Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Torlak: 'Biz enerji sektörünün stratejik konumu, içerisinde bulunduğu liberalleşme süreci ve ülke ekonomisi açısından öneminin farkındayız. Sektör bilgisi açısından sürekli bir gelişim içerisindeyiz'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik piyasasında serbest tüketicilere yönelik önemli adımlar atacaklarını belirterek, 'Serbest tüketicilere dağıtım şirketleri tarafından okuma tutanağı bırakılması sağlanarak, tüketicilere yönelik şeffaflığı güçlendireceğiz.' dedi.

Yılmaz, Rekabet Kurumunun koordinasyonunda Ankara'da gerçekleştirilen 'Elektrik Sektöründe Rekabet Hukuku Çalıştayı'nda' yaptığı konuşmada, Rekabet Kurumu ve EPDK'nın, kuruluş kanunlarının verdiği yükümlülükler çerçevesinde görev alanları örtüşen iki kurum olduğunu söyledi.

İki kurum arasındaki iletişim ve işbirliğinin gelişmesine büyük önem verdiklerini dile getiren Yılmaz, EPDK olarak yaptıkları düzenlemelerde güçlü, şeffaf ve rekabetçi bir enerji piyasasının oluşması için düzenleme ve denetleme görevlerini yerine getirdiklerini bunu yaparken de rekabet unsurunu daima ön planda tuttuklarını ifade etti.

EPDK'nın tüketici odaklı bir kurum olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

'Tüketiciye ekonomik ve kaliteli hizmet, ancak rekabetçi piyasa koşullarında mümkündür. Bildiğiniz gibi geçmişte elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve perakende faaliyetleri kamu mülkiyetindeydi. Elektrik piyasasında pazara girişi mümkün kılabilmek ve tam rekabetin sağlandığı bir sektör oluşturmak için tekel yapının bölünmesi gerekliydi. Bu açıdan başarılı bir serbestleşme süreci yaşadık. Özellikle, 2013 yılından beri uygulanmakta olan elektrik piyasasındaki perakende satış ve dağıtım faaliyetlerinin ayrıştırılması bu süreçteki önemli dönüm noktalarından birisidir.'

- 'Nihai hedefimiz serbest tüketici limitinin sıfırlanması'

Serbest tüketici limitinin sıfırlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, 'Kanundan aldığımız yetki doğrultusunda her yıl kademeli olarak bu limiti düşürüyoruz, nihai hedefimiz ise bu limitin sıfırlanması ve vatandaşlarımızın rekabetçi bir piyasanın sunduğu imkanlardan sonuna kadar faydalanabilmesidir.' dedi.

Yılmaz, ilerleyen süreçte serbest tüketicilerle ilgili önemli adımlar atacaklarını belirterek, 'Serbest tüketicilere dağıtım şirketleri tarafından okuma tutanağı bırakılması sağlanarak tüketicilere yönelik şeffaflığı güçlendireceğiz. Serbest tüketici tanımının kullanım yerine endekslenmesiyle, tüketicilerin tedarikçiler ile daha avantajlı sözleşme yapabilmesinin önünü açacağız.' diye konuştu.

- 'Enerjinin ülke ekonomisi açısından öneminin farkındayız'

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, serbestleşmenin rekabetçi piyasa oluşumu için esas olduğunu ifade ederek, 'Enerji sektörü piyasalaştıkça ve tesis edilen bu piyasada rekabet yerleştikçe, rekabet hukukunun müdahale alanı genişlemektedir. Rekabet Kurumu, tesis edilen bu rekabetçi yapının korunmasından sorumludur ve her sektöre yaklaştığı gibi enerji sektörüne de bu bilinç ve sorumlulukla yaklaşmaktadır.' dedi.

Akaryakıt, doğalgaz ve elektrik sektörlerine yönelik kapsamlı birer sektör araştırması gerçekleştirdiklerini aktaran Torlak, bu çalışmaların rapor olarak yayımlandığını söyledi.

Torlak, 'Biz enerji sektörünün stratejik konumu, içerisinde bulunduğu liberalleşme süreci ve ülke ekonomisi açısından öneminin farkındayız. Sektör bilgisi açısından sürekli bir gelişim içerisindeyiz.' ifadelerini kullandı.

Rekabet hukuku ile düzenlemenin birbirinden ayrı disiplinler olduğunu vurgulayan Torlak şöyle konuştu:

'Rekabet hukuku kuralları ile regülasyon kuralları arasında çakışma ya da çatışmalar yer yer gözlemlense de kanımızca bunlar mevzuat yazımından kaynaklanmaktadır. İki alan farklı disiplinlerdir ve piyasaları farklı pencerelerden farklı araçlarla incelemektedir. Bu durum, hem literatürde hem son dönem yargı kararlarında sabit hale gelmiştir. İki alanın uygulayıcılarına düşen, işbirliği içerisinde olmak ve gerektiğinde davranış özelinde ayrıştırmaya giderek çatışma ve çakışmaları en aza indirerek sektör oyuncuları açısından hukuki belirginliği artırmak ve onlara yol göstermektir.'

Torlak, Rekabet Kurumu olarak incelemelerinde elektrik sektörü dahil tüm piyasalarda sektörün gerçeklerini dikkate aldıklarını ve kararlarını gerçeklere uygun bir şekilde tesis etmek için çaba sarf ettiklerini sözlerine ekledi.

Çalıştaya, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), Enerji Ticareti Derneği (ETD), Enerji Uzmanları Derneği ve sektörden temsilciler katıldı.
Kaynak: AA