Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan rest

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vizesiz olarak AB'ye seyahat konusunda "Bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan rest
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan rest
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dünya İnsani Zirvesi kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı yöneltilen bir soru üzerine AB ile vize muhafiyeti konusuna değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

'KUSURA BAKMAYIN: SİZ DÜŞÜNÜN'

'Onların şartlarını daha iyiye götürmeye yönelik desteklerdir. Vermeyecekseniz, Türkiye lütuf beklemiyor. Bunu açık açık AB mensuplarına söyledim, burada da söylüyorum. Ama biz dürüstlük bekliyoruz. 'Türkiye kriterleri yerine getirecek'. Ne kriterini yerine getirecek Türkiye? Eğer sizin Türkiye'den kriter dediğiniz, bu çadırlarda, konteyner kentlerde Avrupa'ya gitmek üzere bekleyen veya gidebilecek olan insanların oralara gidişini engellemek suretiyle, AB'ye veya AB üyesi ülkelere bu konuda gayet önemli bir destek sağlayan Türkiye'ye karşı hala kriter koyuyorsanız, kusura bakmayın. Buna bir yere kadar tahammül edilir, bir yere kadar çekilir. Bir yere kadar çekildikten sonra da Türkiye nihai kararını verir. Nihai kararını verdikten sonra da kusura bakmayın 'siz düşünün' deriz.'

Latin Amerika ülkelerinden, Schengen vizesi için Türkiye'den istenen şartların istenmediğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

'BURASI TÜRKİYE'
'Onlar rahatlıkla geliyorlar, vizesiz olarak AB üyesi ülkelere giriyorlar da Türkiye'den bir müzakereci olması hasebiyle, aynı zamanda Gümrük Birliği'ne dahil bir ülke olması hasebiyle bu tür şeyleri neden istiyorsunuz? İşte buralarda hep soru işaretleri var. Bunları benim milletim biliyor. Onun için, şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında, adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye.'




Kaynak: AA