'İlaçmatik'le İlaç Bulma Telaşına Son Vermeyi Planlıyorlar

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir öğretmen, gece ateşlenen çocuğuna ilaç bulmak için yaşadığı telaştan yola çıkarak, öğrenciler ve aday öğretmenle bankamatik tarzında 'ilaçmatik' projesi hazırladı Marmaris Evrenpaşa Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Duman: 'İlaçmatiğin maketini su sebilinden yaptık. Patent işlemlerini başlattık, noter ayağını bitirdik, şimdi başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Projemiz özellikle eczanenin dahi olmadığı beldelerde, mahallelerde, köylerde uygulanabilir'

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir öğretmen, gece ateşlenen çocuğuna ilaç bulmak için yaşadığı telaştan yola çıkarak öğrenciler ve aday öğretmenle 'ilaçmatik' projesi hazırladı.

Marmaris Evrenpaşa Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Azime Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir gece çocuğunun vücut ısısının artmasıyla yaşadığı telaştan yola çıkarak, bankamatik tarzıyla çalışacak 'ilaçmatik' adını verdikleri projeyi, 8/B sınıfı öğrencileri ve aday öğretmeniyle tasarladıklarını söyledi.

Cihazın maketini su sebilinden yaptıklarını anlatan Duman, 'ilaçmatik'le nöbetçi eczane bulmanın zor olduğu, eczanenin hiç olmadığı yerlerde hayat kurtaracağına inandığını savundu.

- En cazip yönü kullanım kolaylığı

Duman, projeyle kısa sürede ilaç bulamayıp acil müdahale edememekten kaynaklı rahatsızlıkları azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Kullanım kolaylığı, maliyet düşüklüğü ve özgünlüğünün projenin en cazip yönü olduğunu ifade eden Duman, 'Öğrencilerim ve aday öğretmenimiz Büşra Bakuer'in özellikle tasarım konusunda desteğiyle ilaçmatiği yaptık. Projemiz özellikle eczanenin dahi olmadığı beldelerde, mahallelerde, köylerde uygulanabilir. İstismara açık olmaması için muhtarlık binaları, jandarma ve güvenlik kuvvetleri yanına, benzin istasyonları, okullar, kreşler, alışveriş merkezleri metro istasyonları, kamu binaları, meydan, parklara konulabileceğini düşündük.' dedi.

- Patent işlemleri

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel'in bilim şenliğinde projenin patentini almalarını önerdiğini ifade eden Duman, 'Patent işlemlerine başladık, noter ayağını bitirdik şimdi başvurumuzu gerçekleştireceğiz.' diye konuştu.

Öğrencilerden Yasemin Ecem Hepgüler (15) de ilaçmatikte bebeklerde yaygın olarak kullanılan ateş düşürücüler, astım, alerji, ev ve iş yeri kazaları için ilk yardım malzemelerini bulundurulacağını dile getirdi.

Hepgüler, ilaçmatiğin en önemli özelliğinin reçetesiz ilaçlara hızlı ve kolay ulaşılabilmesi olduğunu belirtti.

Buğra Tolu (14) da ilaçmatiğin maketini tasarlarken ve yaparken çok eğlendiklerini, hiç zorlanmadan öğretmenlerinin yardımıyla bunu gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Kaynak: AA