Erdoğan BM'yi Eleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 70 yıl önce kurulmasındaki temel amaçları hatırlatarak, "Veto hakkının sorumsuzca kullanımı, maalesef kriz ve çatışma bölgelerine etkin müdahale edilmesine mani oluyor" dedi.

Erdoğan BM'yi Eleştirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlene yuvarlak masa toplantısında konuştu.



"VETO HAKKININ SORUMSUZCA KULLANIMI, KRİZ BÖLGELERİNE MÜDAHALE EDİLMESİNE MANİ OLUYOR"

BM’nin kuruluş amaçlarını hatırlatan Erdoğan, “BM teşkilatının bundan 70 yıl önce kurulmasındaki temel amaç insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkum eden çatışmaların önlenmesiydi. Ancak tarihine bakınca BM’nin en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bunda hepimizin, en çok da BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğu bulunuyor. 6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu net şekilde gördük. Veto hakkının sorumsuzca kullanımı, maalesef kriz ve çatışma bölgelerine etkin müdahale edilmesine mani oluyor. Bunun bedelini ise çocuklara, kadınlar ve siviller başta olmak üzere tüm dünya ödüyor. Bu konuda herkesin elini vicdanına koyup düşünmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

Çevre, kalkınma, çatışma, terör ve yoksulluk gibi sorunların insani krizleri tetiklediğine dikkat çeken Erdoğan, sadece hastalık belirtisi oluşan krizlere değil, hastalığın kendisini de ortadan kaldıracak politikalar izlenmesi gerektiğini vurguladı.

"İNSANLIĞIN KADERİNİ 5 ÜLKENİN SİYASİ ÇIKARLARINA MAHKUM ETMEK, AKLA, VİCDANA VE HAKKANİYETE SIĞMAZ"

Çatışma riski barındıran ihtilafların zamanında tespitinin kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Bunun için de kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verilebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışan BM Güvenlik Konyesi’ne ihtiyacımız bulunuyor. Biz her fırsatta ‘dünya 5 ten büyüktür’ diyoruz. İnsanlığın kaderini 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek ne akla, ne vicdana, ne hakkaniyete sığmaz. Türkiye, Güvenlik Konseyi’nin reforma tabi tutulması, bölgesel dağılımı yansıtacak bir yapıya kavuşması için çalışmaya devam edecektir. BM’nın barışı koruma ve inşa faaliyetlerini gözden geçirilmesi sürecine desteğimizi tekrarlıyoruz. Finlandiya ile oluşturduğumuz arabuluculuk dostlar grubunun faaliyetlerine desteğimiz sürdüreceğiz. İnsani zirve sonuçlarını da dikkate alarak arabuluculuk faaliyetlerinin insani boyutunu güçlendirmek üzere çalışacağız” dedi.

Erdoğan konuşmasında Türkiye’nin BM Barışı İnşa Fonu’na 2020 yılına kadar 1 milyar dolar ilave mali katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini de açıkladı.

Kaynak: İHA