Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakkalı 'Yılın Ahi Babası' Oldu

Esnaf teşkilatları tarafından her yıl geleneksel olarak kutlanan Ahilik Haftası renkli görüntülere sahne oldu. Esnaflar tarafından seçilen yılın ahi babası ise bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın gençlik yıllarındaki bakkalı Emin Turan oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakkalı 'Yılın Ahi Babası' Oldu
Esnaf teşkilatları tarafından her yıl geleneksel olarak Eylül ayının ilk haftasında kutlanan ancak yapılan değişiklikle bu yıl Mayıs ayına alınan Ahilik Haftası etkinlikleri görüntülere sahne oldu. Beyazıt Meydanı’nda toplanan İstanbul esnaf teşkilatı İSTESOB üyeleri, mehteran takımı eşliğinde Kapalıçarşı içinde de geçerek Sultanahmet Meydanı’na yürüdü. Gruba, hem esnafların hem de vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği görülürken, turistler de o anları fotoğraf çekerek ölümsüzleştirdi.

Yürüyüşün sonunda programa Sultanahmet Meydanı’ndaki amfi Tiyatro’da devam edildi. Mehteran takımı burada katılımcılara konser verdi. Konserin ardından söz alan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “700 yıldır bu topraklarda insan yetiştirmeyi sanata dönüştüren Ahiliği kutlamak için buradayız. Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa bir anlamda esnaf yetiştirme, en önemlisi insan yetiştirme sanatı olan Ahiliğe bugün her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz. Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Bizler de bu teşkilatın günümüzdeki temsilcileri olarak görev yapıyoruz. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, iyi insan olma meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Esnaf teşkilatları tarafından yılın ahi babası seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın gençlik yıllarındaki bakkalı Emin Turan’a “Ahi Baba” kaftanı giydirildi. Ahi Baba kaftanını giyen Emin Turan, gazetecilerin soruları üzerine gençlik yıllarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı anıları anlattı. Bakkal Turan, anılarını anlatırken gözyaşlarına da hakim olamadı.
Kaynak: İHA