'Bursa'nın Ekonomi Tarihi' Kitabının 3. Ve Son Cildinin Yayımlandı

Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kağıtçıbaşı: 'İstanbul, İzmit, Karamürsel ve İzmir arasındaki yayın başkentinde oturuyoruz. İstihdamın çok büyük bir bölümü ve üretimin yüzde 80'ninin yapıldığı bir kentte oturuyoruz. Bursa yeni sanayi atılımlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Şimdiden uzun vadeli planları yapmamız gerekmektedir.'

Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı'nın iktisatçı yazar Enis Yaşar ile hazırladığı 'Bursa'nın Ekonomi Tarihi' kitabının 3. ve son cildi yayımlandı.

Uludağ Üniversitesi Rektörlük B Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan, Kağıtçıbaşı, Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO eski Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı, Bursa ekonomisinin gelişim ve değişimini tespit etmek maksadıyla kronolojik bir prensiple yürütülen 'Bursa'nın Ekonomi Tarihi kitabının üçüncü ve son cildini tamamlandıklarını söyledi.

Kitabın büyük bir özveriyle hazırlandığını anlatan Kağıtçıbaşı, şöyle devam etti:

'İktisadi, sosyal ve kültürel açıdan noksanımızı tamamlamak için aşağı yukarı 12 yıl bulan bir çalışmayla üçüncü cildi yayımladık. Takriben 700 sayfa tutan bu hacim içerisinde 340 kaynağa müracaat ettik. Bir bakıma iki sayfanın yazılmasında bir kaynak okuduk. Bu kaynakların sayısının çokluğunun yanında zenginliği de çok önemliydi' dedi.

Yapılacak bir iş için uzun vadede planların yapılması gerektiğine dikkati çeken Kağıtçıbaşı, şöyle konuştu:

'Nasıl Türkiye yeni bir anayasa üzerinde çalışma yapıyorsa, meselelere böylesine kucak açmış bir üniversite varken, onun gölgesinin düştüğü bir Bursa kongresi de yapılması gerekiyor. Bursa'nın anayasasının yapılması gerekiyor. Bursa stratejik hedeflerini koymak zorundadır. Aksi takdirde gafil avlanmamız çok yakındır. İstanbul, İzmit, Karamürsel ve İzmir arasındaki yayın başkentinde oturuyoruz. İstihdamın çok büyük bir bölümü ve üretimin yüzde 80’ninin yapıldığı bir kentte oturuyoruz. Dünyanın bugünkü büyüme ve talep sıkıntısı sürmeyecektir. Bursa yeni sanayi atılımlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Şimdiden uzun vadeli planları yapmamız gerekmektedir.'

Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ise üniversite olarak Bursa'nın ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman gerekeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

- Kitap hakkında

Kağıtçıbaşı'nın iktisatçı Enis Yaşar ile hazırladığı kitap, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Erol İyibozkurt, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve Doç. Dr. Tülin Vural Aslan gibi farklı bilgi disiplinlerde uzman bilim adamlarının katkılarıyla yazıldı.

Bursa’daki 1960 - 2014 yıllarını ele alan çalışmanın son cildinde Bursa'nın sanayi şehri olmasının sebepleri ele alınırken, son 55 yılın ekonomik olayları ve sosyal sonuçları geniş bir kaynak taramasıyla sentezleniyor. Kitapta Bursa'nın Osmanlı'nın başkent olmasıyla başlayan süreçte ekonominin etkisiyle değişen profil, 1960'lı yıllara gelindiğinde Bursa'da sosyal, siyasal ve ekonomik durum, 1960- 2014 tarihleri arasında gelişen tarım şehri Bursa'nın sanayi şehrine dönüşüm süreci ele alınıyor.

Öte yandan kitabın son bölümünde Bursa ekonomisi, ilin genel gidişatı ve gelecekle ilgili öngörülerini de 15 maddede toplayan Kağıtçıbaşı, bu tespitlerin Bursa'nın geleceğine yön veren yöneticilere sunulmuş bir ışık hüzmesi oduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA