Ahilik Haftası'nda Önemli Mesaj

Ahilik Haftası etkinliğinde konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, "Dünya bilime, teknolojiye döndüğü için artık çok işçi çalışmıyor ama bir ayakkabıcıda altı kişi çalışıyor, bir kahvede sekiz çalışıyor, bir lokantada 10 kişi çalışıyor. Biz ülkenin içinde bulunduğu işsizlik sorununun tek panzehiri biziz" dedi.

Ahilik Haftası'nda Önemli Mesaj
23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri başladı.

Esnaf teşkilatlarında önemli yeri olan, esnaf sanatkarlık terbiyesinin ilkelerini barındıran ahilik geleneğini yaşatmak için düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan çelenk sunumu ile başladı.

Etkinlik, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, oda başkanları ve esnaf sanatkarların katılımıyla İESOB binasında devam etti. Esnafları canlandıran canlı heykellerin de yer aldığı etkinlikte, Şed Kuşatma geleneği sinevizyonla gösterilirken, Ahilik Haftası’nda “Yılın Ahisi” de seçildi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, pastacılık mesleğinde uzun yıllar emek veren Emre Demirci’yi “Yılın Ahisi” ilan ederek Demirci’ye özel kıyafetini giydirdi.

“ESNAFIMIZIN TABELASI TÜRKÇE DEĞİL”

Programda konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, çocukluk yıllarında esnaf olan babasının dükkanında çalıştığı dönemleri anlattı. Büyük bir alışveriş merkezindense Kemeraltı Çarşısı’nda gezmekten daha büyük keyif aldığını belirten Toprak, “Kemeraltı’nda kendimi buluyorum. Orada karşılanmanız, muhabbetle çıkışınızın değerini başka yerde bulamıyorsunuz. Bu değerleri devam ettirmek gerekiyor. Ayakta kalacağız ama esnaf olarak biz de değişiyoruz. Esnafımızın tabelası bile Türkçe değil. ‘Etkimiz azalıyor’ diyoruz ama kendimiz de değişiyoruz. Biz özümüze döndüğümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi de kültürel ve ekonomik yaşamda ileriye götürmüş olacağız” dedi.

“AHİLİK GEÇMİŞİMİZİN KİLOMETRE TAŞLARINDAN BİRİDİR”

Ahilik geleneğini anlatan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, “Bu haftaları kutluyor, sonra da hiçbir şey olmamış gibi devam ediyoruz. Geçmişimizi ve geleneklerimizi anlamaya çalışmıyor, başarı ve başarısızlıklarımızı ortaya koymuyor, bundan ders çıkarmıyoruz. Ahilik geçmişimizin kilometre taşlarından biridir. Ahi, kardeş demektir. 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da topluma sanat ve meslek alanında yön veren; dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan bir yaşam biçimi, önemini hiç yitirmeyen bir dünya görüşüdür” diye konuştu.

"İŞSİZLİK SORUNUNUN PANZEHİRİ BİZİZ”

Dünyanın bir numaralı sorununun işsizlik olduğunu, İzmir’de de işsizlik oranının fazla olduğunu kaydeden Mutlu, şunları söyledi: “Dünya bilime, teknolojiye döndüğü için artık çok işçi çalışmıyor ama bir ayakkabıcıda altı kişi çalışıyor, bir kahvede sekiz çalışıyor, bir lokantada 10 kişi çalışıyor. Biz ülkenin içinde bulunduğu işsizlik sorununun tek panzehiri biziz. Esnaf toplumun çimentosudur. Hayatınızdaki yerimizi bir düşünün; sıcak ekmeği getiren biziz, sakal tıraşı yapan biziz, kahvenizi getiren biziz. Esnaf ve sanatkar her yerde var. Biz sadece para kazanıp giden insanlar değiliz. Bizim sosyal görevimiz var. Biz bankayız. Sıfır faizle kredi veren bankayız.”

“BİR GÜN YAKIN İNSANİ İLİŞKİLERE DÖNECEKLER”

Konuşmasında, esnaflara da seslenen Mutlu, “Ahilik terbiyesinden asla vazgeçmeyin. Asıl olan insani ilişkilerdir. Bir gün gelecek büyük mağazalardaki alışverişlerin hepsi bitecek, yakın insani ilişkilere dönecekler. İnsani ilişkileri bırakmazken, teknolojiyi, bilgiyi de bırakmayacaksınız. Yenilikler üreteceksiniz” dedi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine hediyeleri takdim edildi.

AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Ahilik Haftası kapsamında, 25 Mayıs Çarşamba günü 10.30’da Karşıyaka Çarşısı’nda çarşı esnafı ziyaret edilecek ve canlı manken etkinliği düzenlenecek. Etkinlikte, canlı mankenlerin gösterisinin yanı sıra kuaför şovu gerçekleştirilecek, ahi lokması ve ahi pilavı ikramı yapılacak. Saat 15.00’da ise aynı etkinlik bu kez Konak Meydanı’nda düzenlenecek. 27 Mayıs Cuma günü ise saat 10.00’da Bayındır Sanayi Sitesi’nde esnaflarla kahvaltı organize edilecek. 11.00’da ise Bayındır esnafı ziyaret edilecek ve Bayındır Çarşısı’nda Karşıyaka ve Konak’ta yapılan etkinlik yinelenecek.
Kaynak: İHA