29. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftçi: 'Esnaf ve sanatkarımıza 2002 yılında Halk Bankasından kullandırılan kredilerin toplamı 153 milyon lirayken, 2016 yılında 18,6 milyar liraya çıkarılmıştır'.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, 'Esnaf ve sanatkarımıza 2002 yılında Halk Bankasından kullandırılan kredilerin toplamı 153 milyon lirayken, 2016 yılında 18,6 milyar liraya çıkarılmıştır.' dedi.

Çiftçi, 29. Ahilik Haftası'nın açılışı dolayısıyla Anıt Meydanı'nda gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, Ahiliğin prensiplerini kendine şiar edinen milletin, 'kapını ve sofranı açık tut' öğretisini varlık sebebi saydığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının esnafa ve sanatkara verdiği desteklere değinen Çiftçi, şunları kaydetti:

'Yurdun dört bir yanında faaliyet gösteren 1,6 milyondan fazla esnaf ve sanatkar, ülkenin yapı taşını oluşturmaktadır. Bizler de 'güçlü esnaf güçlü ekonominin teminatıdır' diyerek çalışmalarımıza odaklanıyoruz. Geçmişte esnafımızın sıkıntılarından birisi de ucuz finansman kaynağı bulabilmekti. Hükümetlerimizin 2002 yılından bu yana uygulamış olduğu politikalar sayesinde faiz yükünü yüzde 47'den yüzde 4-5'lere kadar düşürmüş bulunmaktayız. Kullanılan kredi limitleri ise 5 bin liradan 75 bin ve 100 bin liraya kadar çıkmıştır. Esnaf ve sanatkarımıza 2002 yılında Halk Bankasından kullandırılan kredilerin toplamı 153 milyon lirayken, 2016 yılında 18,6 milyar liraya çıkarılmıştır. Aynı dönem içerisinde 1,2 milyon esnaf ve sanatkarımız bu kredilerden faydalanmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın daha uygun bir şekilde finansmana ulaşmalarını sağlamak için sıfır faizli krediler de devreye alınmıştır. Makine, ekipman ve demirbaş alımları için 30 bin lira faizsiz kredi imkanı sağlanmıştır. 2016 yılı Nisan ayına kadar 25 bine yakın esnafımız da bu krediden faydalanmıştır.'

Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de Ahiliğin her alanda yaşanan ve yaşatılan bir değer olması gerektiğini vurguladı.

Kırşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisinin ardından Çiftçi, Vali Necati Şentürk ve protokol üyeleri, Ahi Evran Külliyesi'nde dua etti. Çiftçi, Şentürk ve beraberindekiler, daha sonra 'Geçmişten Günümüze Kadın Girişimciliği Yağlı Boya Resim Sergisi'ni gezdi.

Ahi çarşısı esnafının dua ile işe başlamasının ardından Ahi Sokağı'nın açılışı yapıldı, sanatkarların çalışmaları incelendi.

Törene, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Salih Çetinkaya ve Mikail Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ve çok sayıda esnaf katıldı.
Kaynak: AA