Tarkan'a Düğün Hediyesi 'Ahşapkari Tablo'

Ahşap sanatçısı Mehmet Şakir Ünlü, geliştirdiği 'ahşapkari' sanatı ile boya kullanmadan farklı renklerdeki doğal ahşap parçalardan yaptığı Tarkan portesi tabloyu, ünlü sanatçıya düğün hediyesi olarak vermek istiyor Ahşapkari sanatçısı Ünlü: 'Tarkan'ı seviyorum, güzel bir sanatçı. Kendisine düğün hediyesi olarak bu tabloyu vermek istiyorum. Umarım çabalarımdan sonuç alırım ve Tarkan'a bu tabloyu ulaştırırım'

SERGEN SEZGİN - İstanbul'da tekniğini ve ismini bulduğu 'ahşapkari' sanatı ile tavla zarı büyüklüğündeki doğal ahşap parçaları boya kullanmadan birleştirerek eserler yapan 60 yaşındaki Mehmet Şakir Ünlü, bu ay evlenen Tarkan için hazırladığı tabloyu sanatçıya hediye etmek istiyor.

İstanbul'da uzun yıllar reklam işleriyle uğraşan Ünlü, bu süreçte ahşap sanatına ilgi duymaya başladı ve araştırmaları sonucu yaklaşık 4 yıl önce tekniğini ve ismini kendi bulduğu sanata yöneldi.

Atatürk, Meryem Ana, Hazreti İsa, Madonna, Yeşil Türbe, kılıç kalkan oyunu figürlü tablolar yapan Ünlü, son olarak hayranlık duyduğu sanatçı Tarkan'ın tablosunu hazırlamaya başladı. Ünlü, bu tabloyu bitirip Tarkan'a düğün hediyesi olarak vermeyi hedefliyor.

Eserlerini, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki Ulusal Bursa Kültür Sanat Festivali'nde de sergileyen Mehmet Şakir Ünlü, ahşapkari sanatını ahşabın doğal renklerinden ve parçacıklarından yaptığını söyledi.

Boya ve benzeri malzemeler kullanmadığını belirten Ünlü, saç ve sakal gibi vurgulu tonların bulunduğu bölgelerde ise ahşap kaplamadan yararlandığını ifade etti.

Tabloyu yaparken Tarkan'ın daha önce çekilmiş bir portre fotoğrafını bilgisayar programı yardımıyla kağıt üzerine aktardığını anlatan Ünlü, şunları kaydetti:

'İnsan yüzlerinde genelde 'ayous' diye yabancı menşeli bir ağaç kullanıyorum. Bu ağaç, yüz rengine daha yakın. Ağaç, ölmeyen bir şey. Sürekli hareket halindedir, renk değiştirir, hacmi farklılaşır. 'Ayous'ta renk değişme olayı daha az yaşanıyor. Aynı rengini hep koruyor. Diğer ağaçları yapıştırdığımızda bazen birden çok koyulaşıyor ama bu ağaçta böyle bir şey yaşanmıyor. Tablodaki Tarkan'ın beresinde 'venge' kaplaması kullandım. Bu, ıhlamur ağacı kaplamasıdır. Yüzündeki gölgelerde ise 'movengiu' adı verilen sarı renkli limon ağacı kullandım.'

Ünlü, Tarkan'ın en güzel pozunu seçtiğini ve bunun üzerinden çalışmaları yürüttüğünü aktardı.

Yoğun çalışması halinde tabloyu 15-20 günde bitirebileceğini belirten Ünlü, 'Tarkan'ı seviyorum, güzel bir sanatçı. Kendisine düğün hediyesi olarak bu tabloyu vermek istiyorum. Umarım çabalarımdan sonuç alırım ve Tarkan'a bu tabloyu ulaştırırım.' diye konuştu.
Kaynak: AA