HDP Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması

'CHP başından beri darbenin ve savaşın bütün suçlarına ortak olmuştur. Artık orada daha fazla yol yürüyeceğinizin zemini yoktur. Eğer bundan rahatsızsanız pazartesi günü imzalarınızla birlikte yüreğinizi alır, HDP grubunun kapısına gelirsiniz'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 'CHP başından beri darbenin ve savaşın bütün suçlarına ortak olmuştur. Artık orada daha fazla yol yürüyeceğinizin zemini yoktur. Eğer bundan rahatsızsanız, pazartesi günü imzalarınızla birlikte yüreğinizi alır, HDP grubunun kapısına gelirsiniz.' dedi.

Siirt'e gelen HDP Grup Başkanvekili Baluken, milletvekilleri Ertuğrul Kürkcü, Besime Konca, Ayşe Acar Başaran ve Demir Çelik ile DTK Eş Genel Başkanları Leyla Güven ve Hatip Dicle'nin bulunduğu kalabalık, Siirt Askerlik Şubesi önünden HDP il binasına kadar yürümek istedi.

Polisin izinsiz yürüyüşte slogan atılmaması ve yolun kapatılmaması ikazlarına rağmen, uyarıları dikkate almayan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Müdahalenin ardından, HDP il binası önünde toplanan kalabalığı uyaran emniyet amiri, terör örgütü lehine slogan atılması durumunda bir kez daha gruba müdahale edileceğini belirtti.

Bunun üzerine, HDP Batman Milletvekili Başaran da 'Sus konuşma, ben milletvekiliyim. Terbiyesiz.' karşılığını verdi.

Daha sonra araya giren Güvenlik Şube Müdürü Volkan Şen ise Başaran'a, 'Haddini bil, terbiyesiz diyemezsin' dedi.

HDP Milletvekili Konca da polise, 'Siz bu halktan korkuyorsunuz' deyince bu kez polis amiri, 'Senin neyinden korkacağım.' yanıtını verdi.

Bu tartışmaların ardından, Siirt Belediyesi önünde açıklama yapan Baluken, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki anayasa değişikliğine, 'Evet' oyu veren CHP'lilere tepki gösterdi.

CHP'nin Antalya'da yaptığı kampta milletvekillerinin, parti yönetimini ve Genel Başkanı'nı sert bir şekilde eleştirdiğini savunan Baluken, şöyle dedi:

'Parlamentodaki milletvekilleri konuyu anayasa mahkemesine taşımayı düşünüyor. '59 HDP milletvekili ve 52 yürekli milletvekili ile bir an önce Anayasa Mahkemesine götürüp bu darbenin reddini sağlayacağız.' demiştik. Şimdi CHP içerisinde bu metine imza atmaya çalışan bunun için hazırlığını yapan 60 milletvekiline karşı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Ben imza atmanıza izin vermeyeceğim. Ya HDP'ye gidersiniz ya da istifa edersiniz.' diyor. Bu suça ortak olmak istemeyen sol sosyal demokrat Kürt-Alevi milletvekillerine seslenmek istiyorum. CHP başından beri darbenin ve savaşın bütün suçlarına ortak olmuştur. Artık orada daha fazla yol yürüyeceğinizin zemini yoktur. Eğer bundan rahatsızsanız pazartesi günü imzalarınızla birlikte yüreğinizi alır, HDP grubunun kapısına gelirsiniz.'
Kaynak: AA