Mursi'nin Yargılanması

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi ile 24 kişinin 'yargıya hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması, 23 Haziran'a ertelendi Savunma heyeti üyelerinden Ava ile Abdulmaksud, Biltaci ile Sultan'ın mahkemeye getirilmemesi sebebiyle iki sanığın gıyabında savunma yapmaya itiraz ederek duruşma salonundan ayrıldı.

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 24 kişinin 'yargıya hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, Mursi ve 24 kişinin 'yargıya hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasını 23 Haziran'a erteledi.

Savunma heyeti üyelerinden Muhammed Selim el-Ava ile Abdulmunim Abdulmaksud, Muhammed Biltaci ile İsam Sultan'ın mahkemeye getirilmemesi sebebiyle iki sanığın gıyabında savunma yapmaya itiraz ederek duruşma salonundan ayrıldı.

Biltaci ile Sultan'ın, Polis Akademisi'nde başka bir davadan yargılandıklarını ve duruşmaya getirilmelerinin imkansız olduğunu ifade eden Selim el-Ava da sanıkların bulunmadığı bir duruşmada savunmanın da yasal açıdan uygun olmadığını dile getirdi.

- Rabia Operasyonları Birimi davası da ertelendi

Öte yandan, Kahire Polis Akademisi'nde Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile 738 kişinin yargılandığı Rabia Operasyonları Birimi Davası'nın duruşmasının 31 Mayıs'a ertelendiği bildirildi.

- 'Suçum, 25 Ocak gösterilerine katılmak'

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, duruşmada konuşan Mursi dönemi Gençlik Bakanı Usame Yasin, 25 Ocak devrimi gösterilerine katıldığı için yargılandığını söyledi.

Kaldığı Akreb Cezaevi'nde avukatı olmadan 3 oturum yapılarak sorgulandığını kaydeden Yasin, mahkemenin, sanık kafesinden çıkmasına izin vermesinin ardından, 'Niçin yargılandığımı bilmiyorum. Çağdaş tarihte böyle bir dava ve katliam yok.' dedi. Hakim, Yasin'in bu sözlerine 'Siyaset konuşma.' diyerek cevap verdi.

Mahkeme salonundaki sanıklardan biri ise 'Ben bir seyyar satıcıyım. Gözaltına alındım. Üç çocuğum var. Avukatım da yok.' dedi.

Söz konusu davada Başsavcılık, sanıklara 'silahlı gruplar kurarak Rabiatul Adeviyye meydanına gitme, yol kesme, insanların hareket özgürlüğünü kısıtlama, kasıtlı adam öldürme' gibi suçlamalar yöneltmişti.
Kaynak: AA