Mersin'de 'Siber Tehditler, Ekonomik Boyutu Ve Güvenlik' Paneli

İçel'de düzenlenen 'Siber Tehditler, Ekonomik Boyutu ve Güvenlik' panelinde siber tehditlerin ülke güvenliğine ve ticari hayata etkileri ele alındı.

Tüm Sanayici ve İş Adamaları Derneği (TÜMSİAD), Kamu Siber Güvenlik Derneği ve İçel Üniversitesi (MEÜ) iş birliğiyle İçel'de 'Siber Tehditler, Ekonomik Boyutu ve Güvenlik' konulu panel düzenlendi.

MEÜ'den yapılan açıklamaya göre, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) konferans salonunda gerçekleşen panelin açılışında yaptığı konuşmada, siber saldırıların, firma performansını etkilediğini, rekabeti yok ettiğini ve ulusal ekonomiye zarar verdiğini vurguladı.

TÜMSİAD Genel Başkanı Doğan, siber güvenliğin gözardı edilemeyecek hayati bir konu olduğunu kaydetti.

Doğan, son dönemde yaygın hale gelen elektronik ticaret konusuna da değinerek, haksız rekabetlerin ve siber saldırıların önlenmesi amacıyla yazılımların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kamu Siber Güvenlik Derneği Başkanı İbrahim Soğukpınar ise, teknolojinin gelişmesiyle bilgiye ulaşma, eğitim-öğretim, ticaret ve daha birçok alanda da değişiklik olduğuna dikkati çekerek, bunun bir sonucu olarak yaşam tarzının değiştiğini, bu nedenle alınacak önlemlerin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

İçel Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ise, siber saldırılara karşı modern sistemlerle önlem almak için Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın kurulduğunu hatırlatarak, bu tarz suçlarla mücadele ederken özgürlük, eşitlik ve adalet gibi demokratik değerlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da, eğitimden sağlığa, ticaretten eğlenceye kadar birçok alanda vazgeçilmez hale gelen bilişim teknolojilerinin sağladığı avantajların yanında yeni riskleri de beraberinde getirdiğini belirtti.

Rektör Çamsarı, şöyle devam etti:

'Ülke ve toplum güvenliğiyle bilgi güvenliği neredeyse eş değer hale geldi. Siber saldırı ve tehditlere karşı hem teknik hem yasal boyutta düzenlemelere ihtiyaç var. Geçen günlerde siber saldırıya maruz kalan hastaneler içinde üniversitemiz hastanesi de vardı. Fakat Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndaki bilgisayar mühendislerimiz ve elektronik mühendislerimiz ile bu sıkıntının üstesinden geldik.'

Daha sonra panelistler, 'Dünyada ve Türkiye’de siber güvenliğin durumu', 'Ticarette siber saldırılar yüzünden yaşanan ekonomik kayıplar', 'Siber güvenlikte iş birliği, kurumların ve ülkelerin siber güvenlik ekonomisi' başlıklarında sunumlarını yaptı.
Kaynak: AA