Çamsarı Açıklaması 'Siber Saldırılara Karşı Yasal Düzenlemelere İhtiyaç Var'

İçel Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, bilişim teknolojilerinin, sağladığı avantajların yanında yeni riskleri de beraberinde getirdiğini belirterek, siber saldırı ve tehditlere karşı hem teknik hem yasal boyutta düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çamsarı Açıklaması 'Siber Saldırılara Karşı Yasal Düzenlemelere İhtiyaç Var'
Tüm Sanayici ve İş Adamaları Derneği (TÜMSİAD), Kamu Siber Güvenlik Derneği ve MEÜ iş birliğiyle “Siber Tehditler, Ekonomik Boyutu ve Güvenlik” konulu panel düzenlendi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) konferans salonunda gerçekleştirilen panee, İçel Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Kamu Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar ve siber güvenlik uzmanları katıldı.

Panelin açılışında konuşan Vali Yardımcısı Göçer, neredeyse her şeyin dijital ortamda saklandığı günümüzde, siber suçların devlete ve vatandaşa verdiği zarara dikkat çekti. Kamu kuruluşlarının siber saldırılara karşı modern sistemlerle önlem almak için Siber Suçlar Daire Başkanlığı kurulduğunu belirten Göçer, siber suçlarla mücadele ederken özgürlük, eşitlik ve adalet gibi demokratik değerlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.



Rektör Çamsarı da eğitimden sağlığa, ticaretten eğlenceye kadar birçok alanda vazgeçilmez hale gelen bilişim teknolojilerinin, sağladığı avantajların yanında yeni riskleri de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Güvenliği tehdit eden siber saldırıların önlenmesi konusunda üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve devlet politikalarının önemli rol oynadığını dile getiren Çamsarı, “Ülke ve toplum güvenliğiyle bilgi güvenliği neredeyse eş değer hale geldi. Siber saldırı ve tehditlere karşı hem teknik hem yasal boyutta düzenlemelere ihtiyaç var. Geçenlerde siber saldırıya maruz kalan hastaneler içinde üniversitemiz hastanesi de vardı, fakat Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndaki bilgisayar mühendislerimiz ve elektronik mühendislerimiz ile bu sıkıntının üstesinden geldik” dedi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Doğan ise siber saldırıların, firma performansını etkilediğini, rekabeti yok ettiğini ve ulusal ekonomiye zarar verdiğini söyleyerek, siber güvenliğin önemine vurgu yaptı. Günümüzde yaygın hale gelen elektronik ticaret konusuna işaret eden Doğan, haksız rekabetlerin ve siber saldırıların önlenmesi amacıyla yazılımlar geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kamu Siber Güvenlik Derneği Başkanı Soğukpınar da 4. nesil bilgisayarlarla birlikte bilgiye ulaşma, eğitim-öğretim, ticaret ve daha birçok alanda da değişiklik olduğunu belirterek, bunun bir sonucu olarak yaşam tarzının da değiştiğini ifade etti.

Soğukpınar, sınırları olmayan sanal ortamla ilgili tehditler konusunda önlem almanın zorunluluk olduğunun altını çizdi.
Kaynak: İHA