Yaz Yaklaştı Mangal Kömürü Yapımı Hızlandı

Yaklaşan yaz tatili öncesinde turistik bölgelerde tatilcilerin çok fazla kullanıldığı mangal kömürlerinin yapımı da hızlandı. Aydın’ın Yenipazar ilçesinde de yapılan mangal kömürleri Muğla, Antalya ve İzmir gibi turistik bölgelere gönderiliyor.

Yaz Yaklaştı Mangal Kömürü Yapımı Hızlandı
Özelikle yaz aylarında balkon sefalarında ve mangal partilerinde güzel kokuların etrafa dağılmasında başrolü oynayan mangal kömürü zorlu aşamalardan geçerek mangal başlarında sefaya dönüşüyor. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karaçakal Mahallesi Mestanlar Sokak’ta da son günlerde yapımı hızlandırılan mangal kömürü yoğun bir şekilde turistik bölgelere gönderilmeye başlandı. Meşe ve pinar ağaçlarından yapılan mangal kömürleri ise mangal yapanların lezzet kaynağı oluyor.

YAPIMI ZOR

Mangal kömürü yapımı ustalarından olan Sezai Kabadayı, yıl boyunca ormandan topladıkları ağaçları günler süren bir çalışmayla kömüre dönüştürdüklerini ifade etti.

Kömürün kaliteli olması için ocağın yavaş yanması gerektiğini ve bu işlemin de yaklaşık 10 gün sürdüğünü dile getiren Kabadayı, zor bir yapımı olan mangal kömürünü geleneksel yöntemlerle yaptıklarını dikkat çekti. Kömürleri tüccarlara 1.75 TL’den başlayan fiyatlarla sattıklarını kaydeden Kabadayı, mangal kömürünün büyükşehirlerde kilosu 7 ve 10 TL arasında değiştiğini söyledi.



GÜNLERCE SÜREN MÜCADELE

Orman İşletme Müdürlüğü’nün belirlediği alanlarda orman vasfını yitirmiş ağaçlar mangal kömürüne dönüşüyor. Toplanan meşe ve pinar ağaçları öncelikle güneşte kurutulup yakılmaya hazır hale getiriliyor. Güneşte iyice kuruyan ağaçlar sınıflarına göre istifleniyor. Harman diye tabir edilen kömür kuyuları üzerine kule şeklinde özverili bir şeklide istiflenen odun dallarının üzeri kum ve toprakla örtülüyor. Dışarıdan hava girmeyecek şekilde hazırlanan her bir kuyuda yaklaşık 5 ton odun kullanılıyor. Her bir kuyu içten özel bir yöntemle yakılmaya başlanıyor. İçten içe yanmaya başlayan kuyular bazen haftalar süren bir çalışmanın ardından mangal kömürüne dönüşüyor. Yakılan kuyuların başında nöbet tutan kömürcüler, içerdeki odunların alevlenmemesi için gece gündüz durmadan çalışıyor. Yaklaşık 10 gün süren bir mücadelenin ardından 5 ton odunun kullanıldığı bir kuyudan 2 tona yakın mangal kömürü elde ediyor.
Kaynak: İHA