Tüketici Teknolojileri Pazarı Büyüdü

GfK TEMAX'ın araştırmasına göre, Türkiye'de tüketici teknolojileri pazarı yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 12,3 büyüme kaydetti En fazla büyüyen sektörler telekom, küçük ev aletleri ve büyük beyaz eşya oldu, bilgi teknolojileri ve görüntüleme sistemleri ise daraldı.

Türkiye'de tüketici teknolojileri pazarı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 büyüyerek, 10,6 milyar lira ciro elde etti.

Araştırma şirketi GfK tarafından açıklanan 'GfK TEMAX Türkiye 2016 Birinci Çeyrek Sonuçları'na göre, akıllı telefonlarla büyümeye devam eden telekom pazarı, ilk çeyreği 5 milyar lira ciroyla kapattı.

Bu dönemde büyüme gösteren bir başka sektör olan beyaz eşyanın cirosu 2 milyar lira seviyesine ulaştı. En büyük büyüme buzdolaplarında görülürken, fırın, bulaşık ve çamaşır makineleri de büyüme kaydeden diğer kategoriler oldu. Yılın ilk çeyreğinde küçük ev aletleri pazarı da büyüdü, elektrikli süpürge satışları sektörün büyümesinde en etkili kategori oldu.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü, söz konusu dönemde büyüme gösteren bir başka sektör olurken, çok fonksiyonlu yazıcılar ve sarf malzemeleri büyümeye katkı sağladı.

- Bilgi teknolojileri ve görüntüleme daraldı

Yılın ilk çeyreğinde bilgi teknolojileri ciro olarak daralan sektörler arasında yer aldı. Tablet bilgisayar alanında doygunluğa ulaşan pazarda, özellikle taşınabilir bilgisayar ve tablet gruplarındaki gelişmeler sektörün küçülmesinde etkili oldu. Buna karşın masaüstü bilgisayarlar, monitör ile klavye ve mouse gibi tamamlayıcı ürün gruplarında büyüme görüldü.

Görüntüleme sektörü de yılın ilk çeyreğini daralmayla kapatmasına rağmen, önceki dönemlerle karşılaştırıldığında, daralma hızında önemli bir azalma gözlemlendiği ifade edildi.

Tüketici elektroniğinde ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre aynı seviyede ciro elde edildi. Aksiyon kameralarda daha önceki dönemlerde olduğu gibi yüksek büyüme oranları dikkati çekti.

Türkiye'de tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 büyüyerek, 10,6 milyar lira ciro sağladı. Ciroda en fazla büyüyen sektörler telekom, küçük ev aletleri ve büyük beyaz eşya olurken, bilgi teknolojileri ve görüntüleme sistemleri daraldı.
Kaynak: AA