TİKA'dan Arnavutluk Bilim Akademisine Destek

Başkenti Tiran'daki Arnavutluk Bilim Akademisinin 'Akademik Kitaplar' binası TİKA tarafından yenilenerek hizmete açıldı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Arnavutluk Bilim Akademisinin 'Akademik Kitaplar' binası, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yenilenerek hizmete açıldı.

Açılış törenine Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro Furxhi, Bilim Akademisi Müdürü Muzaffer Korkuti, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, akademisyenler ve diğer konuklar katıldı.

Büyükelçi Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, bilim alanında iş birliğinin iki ülke arasındaki ilişkilerin sütununu oluşturduğunu belirterek TİKA'nın desteğiyle yenilenen binanın açılışını yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Arnavutluk Kültür Bakanı Furxhi de birçok kitabın bulunduğu bu binanın bugüne kadar çok kötü koşullarda hizmet verdiğine dikkati çekerek, 'TİKA'nın desteği ve çalışmaları sayesinde iyi bir iş başardık. Kitap ve kültürel mirasın yanı sıra Tiran'a da hoş bir yer kazandırdık.' ifadelerini kullandı.

TİKA ile son yıllarda iyi bir iş birliği içerisinde olduklarını anlatan Furxhi, 'Berat ve Elbasan'daki birkaç ibadethaneyle ilgili çalışmalarımız oldu. İşkodra'daki Kurşunlu Camisi'nin restorasyonuyla ilgili çalışmalarımız var. TİKA, Kültür Varlıkları Enstitüsü ile de yakın bir iş birliği içerisinde.' dedi.

TİKA Koordinatörü Çetin ise, iki buçuk aylık bir çalışmayla yeniledikleri binanın tarihinin 1920'li yıllara dayandığına işaret etti.
Kaynak: AA