Selçuklu Motiflerinden Selçuklu Medeniyetleri Müzesine Bir Bakış

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinin hazırladığı ‘Selçuklu Medeniyetler Müzesi Projesi ve Ürün Sergisi’ ziyaretçilere açıldı.

Selçuklu Motiflerinden Selçuklu Medeniyetleri Müzesine Bir Bakış
Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonu’nda açılışı gerçekleştirilen açılışta ‘İç Mimari Proje 7’ dersi kapsamında üretilen eserler sergilendi. Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rabia Köse Doğan’ın dersi kapsamında gerçekleştirilen proje çalışması Arş. Gör. Ali Akçaova ve Arş. Gör. Mehmet Moraslı’nın da asistanlığında yürütüldü. 27 eserin görücüye çıktığı sergi, Selçuklu motiflerinin stilize edilerek projeye yansıtılmasıyla plan, kesit, görünüş, 3 boyut, motif ve ürün tasarımlarından oluştu. Selçuklu motiflerinden proje kapsamında kullanılmak üzere prototip olarak üretilen çanta, yelek, cepken, t-shirt, saat, bardak, kitap ayracı, kravat gibi ürünlerin yanında maketler de sergilendi.

Açılışta sergi hakkında bilgi veren Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rabia Köse Doğan, “’Konya-Alaeddin Tepesi’nde bulunan Torrance adıyla da bilinin nikah salonu 60 yılı aşkın süredir ayaktadır. Tepe de başlayan çevre düzenlemeleri sonucu araçların yapıya bir süre ulaşamamasından dolayı yapı günümüzde kullanılmamaktadır. Yapının yeniden işlevlendirme projesini, İç Mimari Proje-7 stüdyosunda ele aldık. Yapıya yeni işlev olarak, Selçuklu Medeniyetleri Müzesi’ni yükleyerek projeler hazırladık” dedi.

Zengin bir Selçuklu mirasının olduğu topraklarda yaşadığımızı hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Köse Doğan, " Proje çalışmaları sırasında Selçuklu Medeniyetinin izlerini taşıyan Sırçalı Medrese, İnce Minare, Karatay Medresesi gibi yapılardan geometrik motifler alarak stilizasyon çalışması yaptık. Stilize edilen motiflerle birlikte müze projesine yön verdik. Aynı zamanda müze içinde kullanılacak personel kıyafetinden, porselen eşyalara kadar tasarım yapılarak prototip olarak ürün ürettik" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, ziyaretçiler sergiyi gezdi. Öğrenciler projeleri hakkında ziyaretçilere bilgi verdi. Proje ve ürün sergisi, bir hafta boyunca ziyaret edilebilecek.
Kaynak: İHA