'Şehzadeler Şehri' 520 Bin Turist Hedefliyor

UNESCO'nun 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan 'şehzadeler şehri' Amasya'ya bu yıl 520 bin turistin gelmesi hedefleniyor Amasya Valisi Çomaktekin: 'Geçen yılın verileriyle bu yılın verileri karşılaştırıldığında, Amasya'ya gelen turist sayısında önem artış gözüküyor. Amasya her geçen yıl kendini yenileyerek, sahip olduğu değerleri koruyarak turizm alanında başarısını artıracaktır'

CİHAN OKUR- Harşena Dağı ile Pontus Kral Kaya Mezarları bulunan ve UNESCO'nun 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan, Osmanlı şehzadelerinden birçoğunun ilk eğitimini aldığı, devlet yönetimini öğrendiği yer olması dolayısıyla 'şehzadeler şehri' olarak anılan Amasya'yı 2016 yılında 520 bin turistin ziyaret etmesi hedefleniyor.

Kültür, termal, doğa ve av turizmiyle öne çıkan Amasya'da şehre gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış sağlanıyor.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin önemli tarih, kültür ve medeniyet şehri olduğunu, son dönemde yapılan çalışmalar sayesinde şehre gelen turist sayısında önemli artış sağlandığını söyledi.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya'nın tarihi ve kültürel değerlerinin yanında doğası ve tabiatıyla da ön plana çıktığını vurgulayan Çomaktekin, Yeşilırmak'ın kenarında kurulan kentin Anadolu'nun kadim şehirlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Kentte 17 medeniyetin izlerinin bulunduğunu ve adeta bir açık hava müzesi olduğunu anlatan Çomaktekin, 'Amasya, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında huzur dolu, tabiat parkları, termal kaplıcaları ve kültürel varlıklarıyla ziyaretçilere huzur katacak bir şehirdir. Geçen yılın verileriyle bu yılın verileri karşılaştırıldığında Amasya'ya gelen turist sayısında önem artış gözüküyor. Amasya her geçen yıl kendini yenileyerek, sahip olduğu değerleri koruyarak turizm alanında başarısını artıracaktır.' dedi.

- Ulusal ve uluslararası tanıtımlar

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya ise yapılan ulusal ve uluslararası tanıtımların meyvelerini vermeye başladığını, son yıllarda kente gelen turist sayısında önemli artış sağlandığını ifade etti.

Geçen yıl şehre 480 bin ziyaretçi geldiğini bildiren Kaya, bu yıl 520 bin turisti ağırlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Amasya'ya 2015'in ilk 4 ayında 71 bin turist gelirken, bu yılın aynı döneminde bu sayının 84 bine çıktığına işaret eden Kaya, şöyle konuştu:

'Amasya'da turizmi 12 aya yaymaya çalıştık, özelikle kış aylarında av turizmi ve doğa yürüyüşü turları düzenledik. Uzakdoğu ülkelerinde yaptığımız tanıtımlar sayesinde başta Güney Kore, Endonezya ve Japonya olmak üzere Uzakdoğu'dan gelen turist sayısında artış sağlandı. Amasya Belediyesi de son yıllarda kazandırdığı eserlerle turizme katkı sağlıyor. Bütün kurumlarımız bölgenin tanıtımı için el ele vermiş durumda. Belediyemizin gayretleriyle yeni birçok müze açıldı.'

- 'Karadeniz turlarının finalini Amasya yapılıyor'

Karadeniz turlarının son durağının Amasya olduğuna dikkati çeken Kaya, turlarının finalinin Amasya'da yapıldığını söyledi.

Amasya'da bulunan termal oteller ve Yolıboyu etrafına sıralanan butik otellerde ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebildiğini anlatan Kaya, 'Biz diyoruz ki, Amasya bir huzur, tek fotoğraf karesinde 5 medeniyetin eserlerini görebileceğiniz bir şehirdir. Tarihe yolculuk yapmak isteyen herkesi Amasya'ya davet ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Kaya, planlarını bu yıl 520 bin turistin ziyaret etmesi üzerine yaptıklarını belirterek, 'Valilik ve belediyenin katkılarıyla yapılan çalışmalar sayesinde Amasya her mevsim gezilebilir bir şehir hale geldi. Kente gelen ziyaretçilerin kültürü, doğayı ve tarihi doyasıya yaşayacağına inanıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA