Porto Riko'daki Zika Virüsü Vakaları

Ülkede Zika virüsü vakalarında ve GuillainBarre sendromunda artış görüldü.

Karayipler'de bulunan Porto Riko'da, kayıtlı bin 100 Zika virüsü vakası olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanı Ana Rius, ülkedeki bin 100 Zika virüsü vakasından 139'unun hamilelerde görüldüğünü belirtti.

Rius, virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan son 27 kişiden yedisinde, Zika virüsünün, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle gelişen Guillain-Barre sendromuna rastlandığını kaydetti.

Rius, geçen hafta yaptığı açıklamada ülkede bilinen ilk Zika virüsü bağlantılı mikrosefali vakasını tespit ettiklerini bildirmişti.

Geçen ay sonunda, Zika virüsü taşıyan 70 yaşındaki bir adamın hayatını kaybettiğini, bunun adada Zika virüsüyle bağlantılı ilk ölüm olduğunu açıklanmıştı.

Porto Riko'da, nisanda 73'ü hamile olmak üzere 600 kişide Zika virüsüne rastlandığı belirtilmişti.

Sivrisinek ısırması dışında, kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkarılan Zika virüsüne ilk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.
Kaynak: AA