Oyuncu Ahmet Yenilmez, 'Beğenmediğiniz Dizilere Tepkinizi Koyun'

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 8. Düzenlenen Kitap Fuarı’nda yazar, akademisyen ve kitapseverler düzenlenen söyleşilerde bir araya gelmeye devam ediyor.

Oyuncu Ahmet Yenilmez, 'Beğenmediğiniz Dizilere Tepkinizi Koyun'
8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın 5. gününde birçok yazar, tiyatro oyuncusu ve akademisyen, kitapseverlerle buluştu. Buluşmaların ilkinde sevilen tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu. Söyleşisinde ilgiyle izlenen TV dizileri ve filmlerine yönelik eleştirilerde bulunan Yenilmez, “Eğer sinema ya da televizyonda sevmediğiniz bir film, dizi olursa, ne olur mesaj atın ve tepkinizi ortaya koyun” dedi.

Sinema ve tiyatronun 1980’den sonra değişime uğradığını söyleyen Yenilmez, “Sinema ve televizyon insanlarda algı yönetimi uygulamaya başladı, televizyonlar çocukların beyinlerini yıkayarak sürekli yanlış bilgileri ve görselleri kullandı. Bunlar tesadüfen yapılmadı hep birlikte bizim yapımızın çekirdeği ile oynandı şimdi bunu yiyecek ve içecekler üzerinden yapıyorlar. Eğer sinema TV’de sevmediğiniz bir filim dizi ya da program varsa ne olur mesaj atın tepkinizi ortaya koyun” dedi.

Ahmet Yenilmez, söyleşisinde Anadolu topraklarının her zaman ilkleri yaşayan coğrafya olduğuna dikkat çekti. “Bu coğrafya içinde yaşayan kültürler her zaman dünya kültür ve medeniyetini tayın eden kültürler olmuştur” diye konuşan Ahmet Yenilmez, “İstanbul Roma kültürünü ve medeniyetini etkilemiştir. Aynı zamanda Osmanlı da Roma’dan etkilenmiştir” diye konuştu.

Yenilmez’in ardından ise çocuk kitapları yazarı Melih Tuğtaz kılavuz gençlik avlusunun konuğu oldu. Tuğtaz tarafından gerçekleştirilen “Bu nasıl süper kahraman” konulu söyleşiye çok sayıda vatandaşın yanı sıra çocuklar da büyük ilgi gösterdi. Söyleşinde çocuk kitapları yazarlarının nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde duran Tuğtaz, “ğer kitap yazmayı düşünüyorsanız birinci gücünüz okumak, ikinci gücünüz ise insanları tanımak olmalı. Ne kadar insan tanırsanız o kadar çok hayali karakter yaratırsınız” dedi.

Son olarak Kitap Fuarı’na konuk olan yazar Kenan Aydın ise, Türkçenin önündeki tehlikelere dikkat çekti. Aydın “Başta Türkler olmak üzere hiç kimse, Türkçeyi adam yerine koymuyor. Türkçeye gereken önemi vermiyoruz. Alfabemizi 29 harfe çekmezsek, Türkçe ve onunla beraber Anadolu Türklüğü yok olacaktır. Bu yok olursa dünyada Türk nüfus kalmayacaktır. Ama biz bugün yabancı isimlerden dolayı; X, W ve Q harflerini de kullanıyoruz. Böylece A Be Ce’nin dışına çıkıyoruz. Türkçe’den uzaklaşıyoruz. Ne kadar Türkçe konuşuyorsak o kadar Türküz tezine de dönersek, Türkçeden uzaklaşmak aynı zamanda Türklükten de uzaklaşmak anlamını taşıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA