Çerkes Sürgünü'nün 152. Yıl

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç: 'Tarihe Çerkes Sürgünü olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs’ta anılan bu büyük felaket, öz vatanlarından sürgün edilen Kafkas halklarının hafızalarına kazınmış ve kalplerinde derin yaralar açmıştır'.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, tarihe “Çerkes Sürgünü” olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs’ta anılan büyük felaketin, öz vatanlarından sürgün edilen Kafkas halklarının hafızalarına kazındığını ve kalplerinde derin yaralar açtığını belirtti.

Bilgiç, konuya ilişkin soruya yanıtında Çarlık Rusyası’nın Kafkasları 19. yüzyıl boyunca süren istilası sırasında yaşanan çarpışmalarda, ardından da bölgede yürütülen zulüm ve katliamlar neticesinde Kafkasya toplumlarının yüz binlerce kayıp verdiğini ve sağ kalanların çoğunun Anadolu’ya göç ettiğini hatırlattı.

'Tarihe Çerkes Sürgünü olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs’ta anılan bu büyük felaket, öz vatanlarından sürgün edilen Kafkas halklarının hafızalarına kazınmış ve kalplerinde derin yaralar açmıştır.' ifadelerini kullanan Bilgiç, insanlık tarihindeki en büyük kırımlardan birini teşkil eden bu mezalimde yaşamını yitirenleri saygıyla andığını kaydetti.
Kaynak: AA