88 Yaşındaki Bekir Dede Tarihi Yaşatıyor

Bursa’nın dağ ilçelerinden Keles’te, 88 yaşındaki Bekir Özdemir, tarihi el sanatlarını yaşatarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

88 Yaşındaki Bekir Dede Tarihi Yaşatıyor
Gençliğini taş duvar ustası olarak geçiren Bekir dede, kış aylarında iş olmadığı zamanlarda balta, kazma, kürek sapı gibi işleri makinesiz olarak elde yaptığını söyledi.

70 yaşına gelince taş duvar ustalığını bırakmak zorunda kaldığını anlatan Bekir Özdemir, şu an geçimini bıçak, testere bileme ve marangozlukla sağladığını belirtti.

Dağdibi köyünden ilçenin pazarı olan cuma günleri Keles’e gelip tezgahını açarak, ayak pedalıyla çevirdiği tezgahında bıçak bileyen 88 yaşındaki Bekir dede, ayrıca evinde yaptığı ahşap işlerini satıyor. Bunlardan en ilginç olanı su yatağı. Çoğu insanın bilmediği ahşap kutu büyük ilgi çekiyor.

Bekir dede, “Bunun içine su konulduğu zaman hiç ısınmıyor ve soğumuyor. Bilhassa tarla ve bahçelere çalışmaya gidenler bunları alıyor. Çünkü kırılma korkusu yok. Su, içinde konulduğu soğuklukta akşama kadar duruyor. Bir bakıma ahşap termos” dedi.

Emekli maaşı ile geçinen ve ilerleyen yaşına rağmen ek gelir olarak da bu işleri yapan Bekir dedeye ilçedeki herkes hayranlıkla bakıyor.
Kaynak: İHA