Ulus Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi 111 Yaşında

Ulus Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Müdürlüğü: 'Bugün 111 yıllık onurlu tarihi, köklü yapısı, zengin bilgi birikimi ve tecrübesi ile Türk milli eğitimine hizmet veren okulumuz, geleceğimizin güvencesi gençlerimizi hayata ve üst öğretim kurumlarına hazırlamaya devam etmektedir'.

Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü, okulun 111. yılında, geleceğin güvencesi gençleri hayata ve üst öğretim kurumlarına hazırlamaya devam ettiğini bildirdi.

Okul Müdürlüğünden yapılan açıklamada, mesleki ve teknik eğitimde öncü model olarak 111. yıl dönümünü kutlayan Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, 1905 yılında 'Mekteb-i Sanayi' adıyla kurulduğu ve okulun o dönem iki yıl süre ile terzilik, kunduracılık, marangozluk dallarında faaliyet gösterdiği belirtildi.

Okulun adının 1923 yılında 'Sanayi Mektebi' olarak değiştirildiği, 1924-1927 yılları arasında ise 'Ankara Sanat Mektebi” adını aldığı kaydedilen açıklamada, okulun tarihsel süreci ile ilgili şu bilgilere yer verdi:

'Okulun eğitim süresi dört yıla çıkartılmış ve mevcut bölümlere; demircilik, dökümcülük ve tesviye dalları eklenmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında okulun dershaneleri ve idari binaları 1931 yılına kadar Maarif ve İskan ile Milli Müdafaa Vekaletleri olarak kullanılmış, cephedeki askerimize, okul atölyelerinde ihtiyaç duyduğu malzemeler ve mühimmat hazırlanılarak milli mücadeleye destek verilmiştir. Bu süreçte, yatılı eğitim alan öğrenciler, eski adı Etipalas-Parkpalas olan binada barındırılmış, teorik eğitim de bu binada verilmiştir. Atölye uygulamaları ise mevcut okul binasında sürdürülmüştür. Okulumuz 1927 yılında Ankara Mıntıka Sanat Okulu,1935'te Ankara Bölge Sanat Okulu, 1943'te Ankara Erkek Sanat Enstitüsü,1944 yılında Ankara Birinci Sanat Enstitüsü adıyla mesleki ve teknik eğitimin mihenk taşlarından biri olmaya devam etmiştir.'

Okulun 1972 yılında 'Ulus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi' ismini aldığı ve en son 15 Temmuz 2014 tarihinde bu ismin 'Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' olarak yeniden düzenlendiği belirtilen açıklamada, 'Bugün 111 yıllık onurlu tarihi, köklü yapısı, zengin bilgi birikimi ve tecrübesi ile Türk milli eğitimine hizmet veren okulumuz, donanımlı birimleri, deneyimli ve özverili eğitim ve öğretim kadrosu ile mesleki ve teknik eğitimde eğitim ve öğretim almak isteyen geleceğimizin güvencesi gençlerimizi hayata ve üst öğretim kurumlarına hazırlamaya devam etmektedir.' ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA