Fransa Çalışma Yasa Tasarısı Protesto Edildi

Tasarıya karşı çıkan kamyon şoförleri, araçlarını rafinelerin önüne çekerek yolu trafiğe kapatınca bazı akaryakıt istasyonlarında yakıt stokunda sorun yaşandı.

Fransa’da büyük tartışmalara yol açan çalışma yasa tasarısı başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösterilerle yine protesto edildi.

Başkentteki gösterilerde çok sayıda kişi La Nation ve La Place d’Italie meydanları arasında yürüdü. Gösterilere sendika temsilcilerine göre yaklaşık 100 bin, polise göre 15 bin kişi katıldı.

Rennes ve Nantes kentlerindeki gösterilerde ise göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı. Polis, taşkınlık yapan göstericileri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıkarak dağıttı. Nantes kentinde 6 gösterici gözaltına alındı.

Bu arada tasarıya karşı çıkan kamyon şoförlerinin rafinelerin önünde gerçekleştirdiği yol kapatma eylemi nedeniyle bazı akaryakıt istasyonlarında yakıt sıkıntısı çekiliyor. BFM kanalı, kuzeydoğudaki beş benzin istasyonundan birisinde yakıt stokunun tükendiğini duyurdu.

Fransa'da yoğun protestolara hedef olan yeni çalışma yasa tasarısıyla günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.

Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor. Mecliste kabul edilen tasarının yasalaşması için senatoda da kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA