Belçika'daki Türk Gençlerden Klasik Müzik Adımı

Belçika'da yaşayan 6 genç Türk müzisyen, ismini 'BrükselBoğaziçi' bağlantısından alan 'Brusphorus' adlı oda müziği topluluğu kurdu Gençleri, Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosluğu'nun kuruluşunun 50. yıl dönümü ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla konser verdi Brüksel Başkonsolosu Ulusoy: 'Gençlerin konserler vermeleri, elbette ki buradaki Türk toplumunun profilini daha yükseltilmesi ve daha belirgin bir şekilde gösterilmesi bakımından çok önem arz ediyor'

Belçika'da yaşayan 6 genç Türk müzisyen, ismimi 'Brüksel-Boğaziçi' bağlantısından alan 'Brusphorus' adlı bir klasik müzik topluluğu kurarak, dinleyicileriyle buluştu.

Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosluğunun kuruluşunun 50. yıl dönümü ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle konser verildi. Brüksel Başkonsolosluğu ile ​Brüksel Yunus Emre Enstitüsü'nün birlikte düzenlediği klasik müzik konserinde Belçika'da doğup büyüyen 6 genç Türk müzisyenden oluşan Brusphorus oda müziği topluluğu sahne aldı.

Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi'nde (BOZAR) düzenlenen konser, Belçikalı Şef Christian Debauve yönetiminde icra edildi. İki bölümden oluşan konserde, Sergei Rachmaninoff, Joseph Jongen, Franz Schubert ve Ludwig van Beethoven'ın eserleri sunuldu. Konserin kapanışında ise keman virtiözü ve besteci Hasan Niyazi Tura'nın dünya prömiyerini yaptığı 'Quintette' adlı eseri icra edildi.

- 'Türk toplumunun profilini daha yükseltiyorlar'

Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Türk gençlerin bir araya gelerek böylesine oluşumlara imza atmasının öneminde dikkat çekerek, 'Gençlerin konserler vermeleri, elbette ki buradaki Türk toplumunun profilini daha yükseltilmesi ve daha belirgin bir şekilde gösterilmesi bakımından çok önem arz ediyor. Bu anlamda biz de genç Türk müzisyenlerle Brüksel Başkonsoluğu çalışanları olarak büyük gurur duyuyoruz' dedi.

- 'Genç yetenekleri keşfetmek çok ilgi çekici'

Konseri dinleyenlerden Gülcan Bozdağ, 'Çok güzel buldum. Bu tür faaliyetler, özellikle bizim Türkler tarafından çok az yapılıyor. Böylesine faaliyetler sürekli yapılmalı. Gençler oldukça motive. İnşallah bu tür faaliyetler devam eder' dedi.

Belçikalı Pascale Eyben ise konseri çok beğendiğini ifade ederek, 'Türk müzisyenleri tanıyorum ancak genç yetenekleri keşfetmek çok ilgi çekici. Program oldukça güzeldi. Müzikte değişik dönemlerin güzel bir karmasını oluşturmuşlar. Çok hoşuma gitti' diye konuştu.

- 19 Mayıs için bir yıl önce kuruldu

Dinleyicileri yetenekleriyle etkileyen topluluğun üyeleri de gördükleri ilgi karşısında memnuniyetlerini ifade ettiler. Gözde Sevdir'in keman, İpek Akdeniz'in viyolonsel, Simay Aydın'ın flüt, Çağıl Şanlıdağ, Umut Vicdan ve Buket Kartal'ın piyano çaldığı topluluk, konser vermeye devam etmek istediklerini söyledi.

Çağıl Şanlıdağ, grubu bir yıl önce kurduklarını, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için özellikle bir araya geldiklerini ve bugüne özel olarak hazırlandıklarını söyledi.

- 'Hem Türkiye'den hem de Belçika'dan bir şeyler katmak istedik'

Gözde Sevdir, Belçika'daki Türklerin kurduğu ilk klasik müzik topluluğunun isminin yaşadıkları 'Brüksel' ile İstanbul Boğazı anlamına gelen 'Bosphorus' kelimesinden oluştuğunu belirterek, 'Hem Türkiye'den hem de Belçika'dan bir şeyler katmak istedik. Belçika artık ikinci evimiz oldu. İkisini bir tutup böyle bir şey yaptık' diye konuştu.

Buket Kartal ve Simay Aydın ise ilgi oldukça grubun devam edeceğini, ayrılmayacaklarını belirtti.

Kaynak: AA