2,5 Milyon Yıllık Fosiller Ziyaretçilerini Bekliyor

Burdur'da 20062009 yıllarındaki kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan, yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesine ait olduğufosiller Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Burdur'un Kemer ilçesindeki kazılarda ortaya çıkarılan, yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtilen fosiller, Doğa Tarihi Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Mart'taki Burdur programı kapsamında toplu açılış töreniyle açılışını gerçekleştirdiği müzenin tanıtımı amacıyla program düzenlendi.

Programda konuşan Vali Hasan Kürklü, yaklaşık 2,5 milyon yıllık fosillerin bulunduğu kazılarda son derece önemli bilgilere ulaşıldığını söyledi.

Nesli tükenmiş pek çok canlının Burdur'da yaşadığına dair bulguların ortaya çıkarıldığını anlatan Kürklü, şöyle konuştu:

'Bu fosiller, 19. yüzyılın ilk yarısında yapılmış ve müzeye dönüştürülmüş kilisede sergileniyor. Şimdiye kadar müzeyi bin 750 kişi ziyaret etti. İnşallah bundan sonra da ziyaretçi sayımız artarak devam eder. Öğrenciler, vatandaşlar, burada doğanın tarihine, geçmişine dair çok ciddi bilgiler öğrenebilecekler. Bütün vatandaşlarımızı burayı ziyarete bekliyoruz. Müzenin turizme çok olumlu katkılar sunacağını değerlendiriyoruz.'

Elmacık köyündeki kazıların bilimsel danışmanlığını yapan Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut da kazılarda güney fili fosillerinin ön plana çıktığını kaydetti.

Bu canlıların Anadolu üzerinden dünyaya yayıldıklarını anlatan Alpagut, 'Güney filleri Burdur'da evrim geçirdiler. O zaman bol su kütlelerinin olduğu bu ortamın canlılarıydılar. Boynuzgiller, gergedangiller, atgiller ile geyikgiller de vardı. Biz şimdilik sınırlı olan bu ailelerle ilgili yayınlarımıza başladık. İleriye çok umutla bakıyoruz. Bu yıl ekim ayında kazılarımız muhtemelen devam edecek. Geri kalan fosilleri toparlayarak müzeye kazandırmak istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Müzede çeşitli hayvan prototipleri, çocuklar için doğa tarihiyle ilgili bölüm, fillerin gösterildiği animasyon gösterimi de yer alıyor.

- Boynuzgiller, gergedangiller, atgiller ile geyikgillere ait fosiller sergileniyor

Elmacık köyünde 1998 yılındaki gölet çalışmalarında karasal omurgalı ve memeli hayvanlara ait fosil yatakları bulunmuştu.

Burdur Arkeoloji Müze Müdürlüğü başkanlığında 2006-2009 yıllarında yapılan kurtarma kazılarında 2-2,5 milyon yıl öncesine ait, soyu tükenmiş 'Mammuthus Meridianolis'lerin (güney filleri) yaşadığı geniş su kütleleri belirlenmişti. Kazılarda boynuzgiller, gergedangiller, atgiller ile geyikgillere ait fosiller bulunmuştu.

Bu fosiller, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) yapılan çalışmalarla Doğa Tarihi Müzesi'ne dönüştürülen Kavaklı Rum Kilisesi'nde sergilenmek üzere hazırlanmıştı.
Kaynak: AA