Van'da Dolu Felaketi

Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfun Kartal, dün gece etkili olan dolu yağışının meyve ağaçları ile sebze fidelerinde zarara yol açtığını söyledi.

Van'da Dolu Felaketi
Gece başlayan ve aralıklarla sabaha kadar devam eden dolu nedeniyle ağaçların dalları kırıldı, yeni oluşan meyveler döküldü, ekili alanlar zarar gördü. Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfun Kartal, dün gece kentte büyük bir felaket yaşandığını belirtti.

Şiddetli dolu nedeniyle meyve ağaçları ve sebze fidelerinde zarar meydana geldiğini söyleyen Kartal, "Kırsaldaki vatandaşların ekim yaptığı alanlarda da tahribat yaşandığını tahmin ediyoruz. Köylerimiz ile irtibata geçerek zarar olup olmadığını tespit etmeye çalışacağız. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun" dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Çelik ise, dolunun kentte özellikle sebze fideleri ve erken çiçek açan meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini belirtti.

Domates, biber, patlıcan gibi sebze fidelerinin doludan zarar gördüğünü ifade eden Çelik, "Aynı zamanda kayısı, kiraz, vişne gibi meyve ağaçlarında da büyük tahribat yaşandı. Bu nedenle bu yıl erken çiçek açan kayısı, kiraz, vişne gibi meyve ağaçlarında verim çok düşük olacak ya da hiç olmayacak. Ceviz ağaçlarının yapraklarında da tahribat meydana geldi. Bu da cevizlerde beslenme sorununa neden olacağı için veriminde düşüş yaşanacak" diye konuştu.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı gök gürültülü ve sağanak yağışlı olacağı belirtildi.
Kaynak: İHA