Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Türker Açıklaması

'Kuru üzüm, piyasaların çok altında satılıyor. Düşük fiyatlar yüzünden mağdur durumdaki üreticiye devlet destek olmalı'

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, kuru üzümün dünya piyasasının çok altında satıldığını belirterek, devletin üreticilere destek vermesini istedi.

Türker, yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan üzümünün 2 bin 300, İran üzümünün 2 bin 100, Güney Afrika üzümünün ise 2 bin dolardan satıldığını kaydetti.

'Dünyanın en kaliteli üzümü' olarak gösterilen Türk sultani üzümünün ise bin 450-bin 500 dolardan satıldığını bildiren Ali Rıza Türker, şu değerlendirmede bulundu:

'Avrupa Birliği'nin üzümdeki klorprifos aktif maddesi limitlerinde bu yıl yaptığı değişiklik bahane edilerek, üreticinin elindeki üzüm 'yok pahasına' satın alınıyor. Sezon başında 6 lira olan üzüm, 3 lira düzeyine düştü. Kriz yüzünden Rusya'nın ithalatını durdurduğu tarım ürünleri arasında sofralık üzüm de yer alıyor. Bu ülkeye gerçekleştirilen ortalama 120 bin ton sofralık üzüm ihracatındaki belirsizlik de fiyatları olumsuz etkiledi. Bazı fırsatçılar önceden yaptıkları anlaşmaları bozup, üreticinin malını 'yok pahasına' alarak haksız kazanç elde ediyor.'

Üreticinin düşük fiyatlar yüzünden mağdur olduğunu, borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirten Türker, devletten destek beklediklerini de ifade etti.
Kaynak: AA