Tarihi İpek Yolu Cezibe Merkezi Olacak

İpek Yolu Belediyeleri Turizm Kalkınma Birliği (İPEKBİR) ve Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, 'İpek Yolu destinasyonunda yer alan kentlerimizin tarihi dokusuna, özgün kimliklerine sahip çıkacağız. Geçmişten gelen ticaret birikimiyle üretim ve istihdama da katkı sağlayacağız.' dedi.

Akyazı'da olağan meclis toplantısında İPEKBİR Başkanlığına yeniden seçilen Kazan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeni katılan belediyelerle İPEKBİR'in üye sayısının 17'ye ulaştığını söyledi.

Tarihi İpek Yolu'nu bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini belirten Kazan, şunları dile getirdi:

'Bu bölge, turizmde marka olmak için her şeye sahip. Kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerimizi tüm dünya ile paylaşmak, tanıtmak istiyoruz. İpek Yolu destinasyonunda yer alan kentlerimizin tarihi dokusuna, özgün kimliklerine sahip çıkacağız. Geçmişten gelen ticaret birikimiyle üretim ve istihdama da katkı sağlayacağız.'

Ankara ve Sakarya arasındaki 'Tarihi İpek Yolu Koridoru'ndaki güzergahların doğal, tarihi ve kültürel potansiyelini canlandıracaklarını belirten Kazan, 'Belli temalara dayalı turizmi geliştireceğiz. Turizm gelirlerini arttırmak için bölgenin bütün olarak pazarlanması için bir yol haritası oluşturduk. Koruma-kullanma dengesi ile sürdürülebilir turizm altyapısını kuruyoruz.' ifadesinde bulundu.

Tarihi Kentler Birliği, Çekül Vakfı ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden de teknik destek istediklerini vurgulayan Kazan, Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile de tanıtıma yönelik protokol imzaladıklarını söyledi.

Turizmde bir dünya markası olmak istediklerini anlatan Kazan, şöyle devam etti:

'İyi korunan, özgün tarihi-kültürel dokular, başarılı yerel yönetimcilik ve etkili tanıtım şehirlerin markalaşmasında çok önemli rol oynuyor. Birlik üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz Prag, Viyana, Salzburg, Münih, Karlovy Vary ve Cesky Krumlov'u kapsayan teknik Avrupa turumuzda bunu bizzat gözlerimizle gördük. Bisiklet yollarından yaya geçitlerine, engelli yürüyüş yollarından parklara, alt yapıdan kent mimarisine, atık yönetiminden turizm çalışmalarına kadar belediyelerimizde de örnek uygulamaları hayata geçirmemiz gerekiyor.'

İPEKBİR Başkanı Kazan, Birliğe bağlı kentlerin turizm pazarında yarışabilmeleri için bazı altyapı eksikliklerini tamamlamaları gerektiğine dikkat çekerek, Kültür ve Turizm Bakanlığından sokak sağlıklaştırması, kanalizasyon altyapısı ve bağlantı yolları ile ilgili bütçe talebinde bulunduklarını ifade etti.

Osmanlı mimarisi açısından zengin ilçelere sahip bir koridorda bulunduklarını vurgulayan Kazan, şunları kaydetti:

'Bu ilçelerin kültür turizmindeki yerlerinin güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yoğunlaşacak. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verecek. İpek Yolu hattındaki turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, doğal, tarihi, kültürel potansiyele işlerlik kazandırılması, doğa, kültür, yürüyüş, bisiklet rotalarının belirlenmesi için MARKA ile de bir proje hazırlığındayız. Rotaların bir tur paketi olarak turizm ürünü haline getirilmesini, tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yapılmasını hedefliyoruz.'

Kazan, İPEKBİR olarak turizm koridorunu güçlendirmek için her türlü kaynağı kullanmayı hedeflediklerini, bu kapsamda çok sayıda proje hazırladıklarını bildirdi.

Birliğin hazırladığı projeler arasında, AB Erasmus Programı kapsamında hazırlanan jeotermal projesi, MARKA'ya sunulan tavuk gübresine yönelik atık sorununa çözüm üretecek çevreci biyogaz tesisinin fizibilitesinin hazırlanmasına yönelik proje ile Göynük Zafer Kulesi restorasyon projesi olduğunu anlatan Kazan, bölgenin kaderini çizecek çalışmalar için çok heyecanlı olduklarını aktararak, 'Tarihi ticaret yolunu cazip bir turizm destinasyonu, üretim ve istihdam merkezi haline getirmek için uzun bir yolumuz var. Danışma Kurulumuzda yer alan değerli isimlerimiz ise en büyük destekçilerimiz, yol göstericilerimiz olacak. Bizlere bu yolda ışık tutacakları için onlara müteşekkiriz.'

Kaynak: AA