SGK Müdürü Polat Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hakkari İl Müdürü Hasan Polat Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında ildeki basın mensupları ile bir araya geldi.

SGK Müdürü Polat Gazetecilerle Bir Araya Geldi
Makamında Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Hakkari İl Temsilcisi Tahirhan Taş, Mali Müşavir Reşit Orman ve ildeki basın mensupları ile bir araya gelen SGK Müdürü Hasan Polat, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında kurumun çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Üç ayrı kurumun Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmesinin 10. yılında olduklarını belirten Müdür Polat, bu yılki Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 10 yıllık süreçte kat ettiği mesafeleri ve yapılan düzenlemeleri basın mensupları ile paylaştı. Sosyal güvenlik bilincinin, ilköğretim çağından başlayarak hayatın tüm aşamalarında oluşturulmasına ve zinde tutulmasına yönelik çalışmalarla bu konuda elde ettikleri sonuçlar hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Polat, “Lisede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan gençlerimizin 25 yaşını geçmemek kaydıyla 25.04.2016 (dahil) tarihinden önceki prim borçlarının terkin edilmesi amaçlanmış olup 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz” dedi.

Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanları da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirildiğini ifade eden Polat, “Sigortalımız burada 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmaktadır. Sigortalımızın doğum ya da evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Kadınlarımıza üç defaya mahsus olmak üzere doğum borçlanması hakkı getirilmiştir. Böylece aile hayatının sürekliliği sağlanmış ve kadınlarımızın çalışma hayatındaki varlıkları korunmuştur. Bu özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde bir aylık maaş almakta ve bir aylık primi yatırılmaktadır. Eskiden 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınamıyorken, yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanlar da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır” ifadelerini kullandı.

Alo 170 hattı ile vatandaşların kurum hizmetlerine ilişkin tüm sorularına cevap verilmeye devam ettiğini söyleyen Polat, “Merkezimizi arayan işitme engelli vatandaşlarımıza dahi hizmet verilmektedir. Merkezlerimizde özellikle kadın ve engelli istihdamı noktasında pozitif ayrımcılıklar yapılmaktadır. Ayrıca Hakkari ilimiz ve ilçelerimizde işverenler ile esnaflarımız içinde bir dizi iyileştirmeler yapılmıştır. 1 Aralık 2015-30 Kasım 2016 tarihleri arasında vermek zorunda oldukları her türlü bilgi ve belgelerin verme süresi ile yapmak zorunda oldukları başvuru sürelerinin 23 Aralık 2016 tarihine kadar uzatılmış. 1 Aralık 2015 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş prim borçları ile 1 Aralık 2015-30 Kasım 2016 tarihine kadar 30 Kasım 2016 dahil olan döneme ait prim borçları ve bu döneme denk gelen her türlü yapılandırma ve taksitlendirmelerin taksitlerinin gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 02.01.2017 tarihine kadar ertelenmesi, bu bağlamda kurumumuz sadece prim tahsil eden kurum olmayıp topladığı primleri halka hizmet olarak geri dönüşüm sağlayan bir anlayışla bir bütün olarak ekip halinde doğumdan ölüme ve ölüm sonrası 78 milyonun hizmetkarıdır. Vatandaşlarımıza Sosyal Güvenlik Haftalarımızda müjdeler vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle bir kez daha başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Kurum Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Selim Bağlı, kurumumuza her zaman desteklerini esirgemeyen İl Valimiz Sayın Yakup Canbolat, iş verenleri temsilen bizimle her zaman diyalog içinde olan mali müşavirlere ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA