Meclis'teki 'Dokunulmazlık' Teklifi Oylaması

HDP İstanbul Milletvekili Paylan:'Cuma günü gizli oy verilmesi sağlanabilirse, her AKP milletvekili perdenin arkasında gizli olarak, özgür iradesiyle oyunu kullanabilirse, bu anayasa değişikliği 330'un altında kalır'.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis'teki 'dokunulmazlık' teklifi oylamasında AK Parti milletvekillerinin gizli oylama kuralını ihlal ettiğini ileri sürerek, 'Cuma günü her AKP milletvekili perdenin arkasında gizli olarak, özgür iradesiyle oyunu kullanabilirse, bu anayasa değişikliği 330'un altında kalır.' dedi.

Paylan, Meclis'te gazetecilerin, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa teklifin oylamasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Oylamanın gizli olduğunu hatırlatan Paylan, ancak AK Parti milletvekillerinin oy verme işlemi için hazırlanan kabinlerdeki perdeleri kapatmadan oy kullandıkları, 'evet' anlamına gelen beyaz pulu zarfa koyup, kırmızı ve yeşil pulları ise diğer AK Parti milletvekillerine gösterdikleri iddiasında bulundu.

AK Parti'li bazı milletvekillerinin oy kabinlerinin etrafında durarak, içeri giren milletvekillerini etki altına aldıklarını savunan Paylan, 'Neredeyse hiçbir AKP milletvekili gizli oy kullanmamıştır.' ifadesini kullandı.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili'ne şikayetlerini ilettiklerini ancak onun da zayıf bir uyarıda bulunmakla yetindiğini söyleyen Paylan, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Pek çok AKP milletvekilinin baskı altında olduğunu biliyoruz. Pek çok AKP milletvekili bu anayasa değişikliğinden rahatsızlar. Eğer gizli oy olabilseydi bu anayasa değişikliği geçmezdi, 330'un altında kalırdı. Cuma günü gizli oy verilmesi sağlanabilirse, her AKP milletvekili perdenin arkasında gizli olarak, özgür iradesiyle oyunu kullanabilirse, bu anayasa değişikliği 330'un altında kalır, geçmez. Bugün açık oylama ile anayasa değişikliğine yol verirsek, yarın başkanlığı da bu şekilde geçirirler. Bu da hakka, hukuka aykırıdır.'

Teklife 'hayır' oyu verecek bir milletvekilinin bundan sonra AK Parti içinde siyasete devam etmesinin mümkün olmayacağı, bu nedenle milletvekillerinin özgür iradeleriyle hareket edemediklerini ileri süren Paylan, 'Cuma günü de milletvekillerinin iradesinin vesayet altına alındığı görülürse anayasa, siyaset tamamen devre dışı kalmış demektir.' diye konuştu.

Paylan, 'Partili cumhurbaşkanı ve dokunulmazlıkların aynı sandıkta referanduma götürülmesi de konuşuluyor. Değerlendirmeniz ne olur?' sorusuna ise 'İlk adım dokunulmazlıklar meselesi. Darbeyi maalesef adım adım kurumsallaştırıyor saray. Bu çerçevede buna yol vermezsek eğer diğer meseleyi de gündeme getiremez. Milletvekilleri özgür iradeleriyle oy verirlerse ne dokunulmazlıklar ne de başkanlık veya partili cumhurbaşkanı geçer bu Meclis'ten' karşılığını verdi.

Kaynak: AA