ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Rusya'da

Nuland: 'Minsk Anlaşması'nın bir an önce uygulanmasını görmek istiyoruz. 'Gaza basmanın' zamanı geldi'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, çalışma ziyareti için geldiği Moskova'da, Rusya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Vladislav Surkov ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov ile görüştü.

Temasları sonrasında basın mensuplarına yapan Nuland, Surkov'la yaptığı görüşmede Minsk Anlaşması'nı geniş şekilde müzakere ettiklerini, Donbas'daki yerel seçimleri konuştuklarını bildirdi. Donbas'daki seçimleri tanımadıklarını söyleyen Nuland, bu seçimlerin hem Minsk Anlaşması, hem Ukrayna yasaları hem de AGİT standartlarıyla bağdaşmadığını ifade etti.

Nuland, 'Minsk Anlaşmasının bir an önce uygulanmasını görmek istiyoruz. 'Gaza basmanın' zamanı zamanı geldi. Bu hem Ukrayna'da barış ve güvenliğin sağlanması, hem Rusya-Ukrayna hem de ABD-Rusya ilişkileri için faydalı olacaktır. ABD Başkanı'nın da dediği gibi 'Minsk 2' uygulandığı zaman yaptırımlar da kalkacak. Diyaloğu sürdürmek ve sorunları birlikte çözmeye çalışmamız önemlidir' şeklinde konuştu.

- Minsk Ateşkes Anlaşması

Belarus'un başkenti Minsk'te 12 Şubat 2015'te Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların kalıcı şekilde durdurulması amacıyla imzalanan 'Minsk Anlaşması', ateşkesin sağlanması, cephedeki silahların ve silahlı grupların geri çekilmesi, insani yardımların ulaştırılması, esir takası, genel af ilan edilmesi, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasını öngörüyor.

ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya Dörtlüsü tarafından imzalanan anlaşmanın tarafı olmasa da Ukrayna krizinin çözümü için Dörtlü ile farklı şekillerde etkileşimde bulunuyor.
Kaynak: AA