Maden Faciasında Hayatını Kaybeden 30 Madenci Dualarla Anıldı

Zonguldak’ta 6 yıl önce meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden 30 maden işçisi, olayın yıl dönümünde dualarla anıldı.

Maden Faciasında Hayatını Kaybeden 30 Madenci Dualarla Anıldı
17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi -540 kodundaki maden ocağında grizu patlaması sonucunda 30 maden işçisi yaşamını yitirmişti. Facianın 6. yıl dönümünde ölen maden işçileri kuyu başında dualarla anıldı. Programa TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Kilimli Kaymakamı Hakan Özarslan, Kilimli Belediye Başkanı Ali Arslankılıç, TTK genel müdür yardımcıları, müessese idaresi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Gece vardiyasından çıkan işçilerle gündüz vardiyasına girecek olan işçilerin de katıldığı anma programı saygı duruşu ile başladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de anma programında konuşma yaptı. Demirci, “-540 kodunda hazırlık işlerini yapan taşeron şirkette meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 30 arkadaşımıza ve bugüne kadar iş kazalarında hayatlarını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine ve madenci camiasına başsağlığı diliyorum. Son aylarda karanlık odakların yine başımıza bela ettiği terör olaylarında şehit olan güvenlik görevlilerimize ve Zonguldak’ın son şehidi olarak dün toprağa verdiğimiz Tunahan Kartal kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Terörün her türlüsünü bir kez daha şiddetle lanetliyorum” dedi.

“YERALTI MADENCİLİĞİ UZMANLIK GEREKTİRİYOR”

Yeraltı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Biz madenciler yer altında birbirimize can emanet ederek çalışıyoruz. Biz GMİS olarak yer altında taşeronlaşmanın başladığı 2004 yılından itibaren uyarılarımızı yaptık. Madencilerin üretim kültürüne dikkat çektik. Taşeronlaşmanın yol açabileceği ciddi sakıncaları açıkça ortaya koyduk. Yer altı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik. Özel sektörün kâr mantığıyla yeraltı madenciliğini yapamayacağını anlattık. Karadon’dan Soma’ya, Ermenek’e kadar yaşanan faciaların tümü bu uygulamadan kaynaklandı. Taşeron uygulamasının bedeli ağır oldu. Biz sağlıklı koşullarda çalışmak ve üretmek istiyoruz. Ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Kur’an-ı Kerim’in okunmasının ardından yapılan dualarla sona eren programda maden işçilerine mevlit şekeri ikram edildi. Gündüz vardiyasında işe gidecek olan madenciler, madenin yolunu tuttu.
Kaynak: İHA