'Engelliler Ve Toplum'

Türk Telekom Özel Eğitim Okulu öğretmen ve öğrencileri 'Engelliler ve Toplum' konulu bir basın açıklaması düzenlendi.

Güres ceddesinde toplanan öğretmen ve öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan öğretmen Vedat Aydın Uğur, Siirt'te engellilerin toplum hayatına kazandırılması, yaşamını sağlık bir şekilde sürdürülebilmesi için yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu söyledi.

Uğur, şunları kaydetti:

'Bedensel engelliler için rampaların, görme engelliler için sarı yürüme bantlarının kentimizde neredeyse hiç olmaması buna verilebilecek en basit örneklerdendir ki sayamadığız daha bir çok problem özel öğrencilerimizin için problem teşkil etmektedir. Öteki taraftan özel eğitime bakış konusunda toplumsal bilinç seviyesinin zayıf olması 'eğitimde ayrımcılık' dediğimiz problemlere, öğrencilerimizin kaynaştırma okullarında, mahallelerde, sokaklarda alay konusu olmasına kadar varmaktadır. Engelli bireylere acınarak ya da küçümseyerek bakılmamalıdır. Onlar eksik değil, sadece bizden farklıdır, özeldir.'

Uğur ayrıca, engellinin günlük yaşamında karşılaştığı sorunların çözümü için kent planlamalarının, engelliyi düşünerek tasarlanması gerektiğini dile getirerek, bina yapı ve konutlarda engellinin erişimini sağlayacak önlemleri yapmayanların cezalandırılmasını istedi.

Kaynak: AA