Bayburt Üniversitesinde Öykünün Geleceği Üzerine Söyleşi

Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezince "Dede Korkut Bilim Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri" kapsamında, Edebiyat Ödülü’ne layık görülen öykü yazarı Cemal Şakar ile söyleşi düzenlendi.

Bayburt Üniversitesinde Öykünün Geleceği Üzerine Söyleşi
Şakar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide yaptığı konuşmada, toplumdaki değişimin edebiyat ve sanat üzerindeki değişimleri etkilediğini belirtti.

Parçalı kurgu, fantastik ve gerçeklikten kaçış ortamında öykünün geleceği üzerine değerlendirme yapan Şakar, “ Bizim gerçeklik algımızla sürekli oynanıyor ve biz durmadan inşa ediliyoruz. Bunun karşısında da yazar geriye çekilerek fantastik bir dünya kurmasını tercih ediyor ve olaylar fantastik bir dünyada geçiyor. Gerçekten etrafımızdaki olaylarla, olgularla sağlıklı bir şekilde ilişki kurup onu değerlendiriyor olmamız lazım. Yani biz bir şeye şahit olduğumuzda bu nedir? Bu konularda kesin bilgilere sahip olmalıyız ki oradan yola çıkarak bir edebiyat inşa edelim. Bizim gerçekliğimizle bu kadar oynandığı bir yerde sosyal gerçekçi bir edebiyat yazmak çok mümkün değil.” dedi.

Şakar, daha sonra söyleşi moderatörü Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın’ın ve öğrencilerin sorularını cevapladı.

Programa, Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Nesumittin Selçuk, bazı akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA