Sükop Süstaşı Projesi Eğitim Ve Uygulama Atölyesi Açıldı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında kurulan Selçuk Üniversitesi-KOP Bölge Kalkınma İdaresi (SÜKOP) Süstaşı Projesi Eğitim ve Uygulama Atölyesi törenle hizmete açıldı.

Sükop Süstaşı Projesi Eğitim Ve Uygulama Atölyesi Açıldı
Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde yer alan Isı Merkezi binasının yan tarafında kurulan atölyenin açılışına SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı, SÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fetullah Arık, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“DOĞAL TAŞ PİYASASININ TANITILMASINI AMAÇLIYORUZ”

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fetullah Arık, atölyenin yarı değerli ve değerli taşların işlenmesi, üretime geçirilmesi ve ekonomik olarak kazanç elde edilmesi amacıyla açıldığını söyledi.



Atölyede gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Arık, “Atölyemiz içerisinde ince dilim, plaket kesim şeklinde üzerine lazer işleme tekniğiyle resim, figür, yazı ekleyebiliyoruz. Tespih üretimi gerçekleştirebiliyoruz. İster kolye, ister küpe yapın, ister doğrudan tespih olarak kullanın doğal taştan üretildiği zaman çok daha kıymet kazanıyor. Anadolu’nun kendine özgü birçok taşı var. Bir başka önemli ürünümüz ise kabaşon ürünlerdir. Kısaca kolyede, küpede, gerdanlıkta görmeye alıştığımız doğal taşların burada üretilmesiyle ilgili bölümdür. Proje kapsamında yörede bulunan doğal taşları alarak işleyeceğiz. Potansiyel belirleme çalışmalarını öğrencilerimizle bu yıl başlattık. Ülkemizde ciddi bir doğal taş potansiyeli bulunuyor ve doğal taş piyasasının tanıtılmasını da amaçlamaktayız. Burada hem kırsal kesimde yaşayanların gelir düzeyinin artırılması hem de üniversitemize ek bir destek sağlanması, buna ek olarak jeoloji mühendisliği bölümü öğrencilerinin burada bu eğitimi görmeleri, bu eğitim sonunda da en azından mesleğimizin bir uygulama alanı hakkında daha geniş kapsamlı bilgiye sahip olmalarını arzuluyoruz” diye konuştu.

“SOMUT SONUCA ULAŞTIĞIMIZ İLK PROJE”

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin üniversitelerle yürüttüğü pek çok çalışmanın olduğunu söyledi.

Bu kapsamda gerçekleştirdikleri çalışmalardan birisinin SÜKOP Süstaşı Projesi Eğitim ve Uygulama Atölyesi olduğunu ifade eden Bostancı, “KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak kırsal dezavantajlı alanlarda yürüttüğümüz projeler, genel çalışmalarımız içerisinde önemli yer teşkil etmekte. Bu bağlamda özellikle dağlık kırsal alanlarda yürüttüğümüz küçük ölçekli bir sulama işleri programımız var. Bu sulama altyapısıyla beraber tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi noktasında da bazı desteklerimiz ve faaliyetlerimiz yürümekle beraber bunun dışında da bölgede ek gelir, ek kazanç olarak ne getirebiliriz diye çalışmalarımız kapsamında bazı planlamalar ve uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bugün burada bir arada bulunduğumuz süstaşı atölyesi de bu çalışma kapsamında gerçekleştirdiğimiz bir faaliyetin sonucu. Bu atölyeyi eğitim merkezi olarak kullanacağız. Bunun yanı sıra ilçelerimizde kurmayı planladığımız üretim atölyeleri var. Belli bir aşamaya kadar üretim o atölyelerde gerçekleşecek. Bu proje bir yönden daha kıymetli” şeklinde konuştu.

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal da Seydişehir Belediyesi olarak Selçuk Üniversitesi ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile ortak çalışmalarının olduğunu belirterek, “Atölyenin açılışı isabet oldu. Bu atölyenin Konya ve Selçuk Üniversitemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. İnşallah burası bir eğitim merkezi gibi olur. İkinci atölyeyi Seydişehir’de açmaya hazır olduğumuzu da buradan deklare ediyorum” dedi.

“PROJENİN İKİ ÖNEMİ VAR”

SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise projenin 2014 yılında başladığını, Rektörlük görevini devraldıktan sonra öğretim üyeleri ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin girişimleri sonucunda çalışmalara devam ettiklerini aktardı. Bu kapsamda atölye için gerekli çalışmaların gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Şahin, “Bu proje Konya ve bölgesinde UNİKOP kapsamındaki 8 üniversite ile hayata geçirilen ilk proje. O açıdan da bir başlangıç. İlkler her zaman zordur ama arkası iyi gelir. İnşallah biz bunun arkasının da iyi geleceğini düşünüyoruz. Bu projenin iki önemi var. Bunlardan birisi bir meslek kursu niteliğindedir ve gençlerimize, insanlarımıza bir meslek öğreteceğiz. Bu çerçevede doğada atıl vaziyette bulunan değerli taşları sanayiye kazandıracağız ve bunun bir döngüsü olacak. Bu hangarın asli işini görmek üzere bu kez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun arkasına tahminen 5 bin metrekare genişliğinde iki hangar projesini başlatmış olduk. Onun da aşağı yukarı finansmanını temin etmiş olduk. Bir kısmı da yürüdü, hazır. Şu anda KOP, Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi’nde ikişerden 4 milyon liralık bir eğitim desteği verecek ve biz bu desteği eğitim altyapısının geliştirilmesinde kullanacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA