Mardin'de Bulgur Festivali Düzenlendi

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bulgurcular Derneği işbirliğiyle düzenlenen 5. Bulgur Festivali’nde, 5 bin kişiye etli pilav ikram edildi.

Mardin'de Bulgur Festivali Düzenlendi
Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bulgurcular Derneği işbirliğiyle düzenlenen Bulgur Festivali’nin 5’incisi yapıldı. Karayolları Parkı’nda düzenlenen festivalin açılışına, Vali Yardımcıları Ali İkram Tuna, Bahattin Çelik, Aziz Onur Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağaırkça, İlçe Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Kızıltepe Ticaret Odası Başkanı Mahmut Dündar, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Bulgurcular Derneği Başkanı İbrahim Zanbur, İşadamı Şükrü Karaboğa ve çok sayıda davetli katıldı.

“BULGUR ÜRETİMİNİN YÜZDE 25 MARDİN’DE”

Bulgurcular Derneği adına açılış konuşmasını yapan Faysal Sun, buğdayın 11 bin yıl önce keşfedildiğini belirterek, gıda olarak işlenen ürünler arasında ilk sırayı aldığını söyledi.

Mezopotamya topraklarında dünyanın en kaliteli buğdayının yetiştiğini ifade eden Sun, bereketli topraklarda imal edilen bulguru Türkiye ve dünya gündemine getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sun “Bölgemizde bulgurdan yapılan 50 den fazla yemek bulunmaktadır. Türkiye genelinde bulunan 100 bulgur fabrikasından 14’ü Mardin’dedir ve bulgur üretiminin, yüzde 25’i ile ihracatının yüzde 30’unu Mardin gerçekleştirmektedir” dedi.

“FESTİVALİ GELENEKSEL HALE GETİRDİK”

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise, buğday ve bulgurun Hz. Adem ve oğullarının döneminden bugüne kadar temel gıda maddesi olarak yerini aldığını anlatarak, Mardin ekonomisinde ve beslenmede bulgurun önemli bir yer aldığını söyledi.

Ağırakça, “Bulgur aynı zamanda bölgenin en önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Bulgurcular Derneği işbirliğiyle bu yıl 5’incisini gerçekleştirdiğimiz Bulgur Festivalini geleneksel hale getirdik. Her yıl daha farklı etkinlikleri de içerisine alarak yapılmaya devam edecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından festivali katılan 5 bin kişiye etli bulgur ikram edilirken, düzenlenen yemek yarışmasında birinci olana tam, ikinci olana yarım, üçüncü olana ise çeyrek altın verildi.

Kaynak: İHA