Kuvayi Milliye Günü

Balıkesir'de kurtuluş hareketinin başladığı Kuvayi Milliye Günü törenlerle kutlandı.

Adnan Menderes Mahallesi'ndeki Kuvayi Milliye Anıtı önünde bu yıl 15. kez yapılan törende anıta çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, İstiklal Savaşı'nın, Çanakkale Savaşları gibi milletin bağımsızlığı bakımından çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu savaşlarda şehit düşen kahraman ecdadı saygıyla andıklarını dile getiren Çaltı, şunları kaydetti:

'İngilizlerin taşeronluğunu yapan Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmeye başladılar. Ancak burada Balıkesir vardı, Balıkesirliler vardı. 16 Mayıs 1919 günü Okuma Yurdu'nda toplanarak düşmana karşı mücadele kararı aldılar. Üç gün sonra 19 Mayıs 1919'da da Alaca Mescit toplantısını gerçekleştirip Heyet-i Merkeziye'yi kurarak düşmana karşı ilk harekatı başlattılar. Bu harekat düşmanın karşısına 29 Mayıs 1919'da Ayvalık'ta Balıkesirlileri 172. Alay'ın yanında Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Havranlılarla çıkarttı. Bu harekat düşmanın karşısına Akhisar, Soma, İvrindi, Savaştepe cephelerinde Balıkesirleri Sındırgı, Bigadiç, Savaştepe ve Ivrindililer ile çıkarttı. Kahraman Balıkesirliler, hiçbir yerden yardım almadan sadece kendi gayretleriyle düşmana karşı adeta etten bir duvar olup aman vermediler. Düşmanı tam 13 ay boyunca buralara hapsettiler. Anadolu'ya geçişlerini engellediler. Bu 13 aylık zaman süresi de Mustafa Kemal ve arkadaşlarına yetti ve tüm hazırlıklarını yapmasını sağladı. Kuva-yı Milliye'nin önemi buradadır. Her şeye rağmen Balıkesirliler, Balıkesir dağlarını Yunanlılara geçilmez etti.'

Törene Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Garnizon ve Okullar Komutan Vekili Tuğgeneral Şenol Alkış, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin, Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA