Gaziantep'in Boğazı

Gaziantep’te Fırat Nehri kıyısında tarihi ve doğal güzellikleri buluşturan Rumkale, daha fazla turist tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Şanlıurfa Birecik Barajı’nın tamamlanmasının ardından suların yükseldiği tarihi bölge İstanbul Boğazı’nı andırıyor.

Gaziantep'in Boğazı
Tarıma elverişli toprakların sular altında kalması üzerine hareke geçen bölge halkı, satın aldıkları teknelerle tarihi Rumkale ve Fırat nehrinde tekne turları düzenliyor. Gaziantep Rumkale’den hareket eden onlarca tekne, bir bölümü sular altında kalan Halfeti’yi de Fırat üzerinde görme imkanı sağılıyor. Özellikle yerli turistlerin akın ettiği bölge, Fırat Nehri’ni şenlik alanına çeviriyor.

TEKNELERDE HALAY ÇEKİP EĞLENİYORLAR

30‘a yakın teknenin tur düzenlediği Fırat suları, eğlenceli görüntülere sahne oluyor. Vatandaşlar müzik eşliğinde neşeli şarkılar ve türkülerle eğleniyor. Bazı vatandaşlar tekne üzerinde halay çekerken, bazıları ise gezinin ve güneşin keyfini çıkartıyor. Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapılar ile suya gömülmüş, sadece minareleri dışarıda kalan iki camiyi de görme fırsatı bulan vatandaşlar, Hristiyanlarca kutsal sayılan tarihi Rumkale ile adeta tarihe yolculuk ediyor. Tekne turları ile doğal güzelliklerin yanı sıra tarihe de tanıklık eden vatandaşlar eşsiz mozaikleri ile dünyanın gündemine oturan Çingene Kız’ın kenti Zeugma antik kentini de görme fırsatı buluyor. 39 kilometrelik alanda tarihi yolculuk eden vatandaşlardan bazıları teknede mangal yapmayı, bazı vatandaşlada Halfeti’de mola vermeyi tercih ediyor.

BÖLGENİN TANITIMI ÖNEMLİ

10 ve 20 kişilik teknelerle Fırat’ın serin sularında yolculuk imkanı bulan vatandaşlar bölgedeki sosyal tesislerin azlığından dert yanarken, bölge esnafı ise yetkililerin yardım eli uzatmasını istedi. Hafta sonları yerli turistlerin gezmeye doyamadığı tarihi bölgenin turizme kazandırılması için yardım beklediklerini söyleyen tekneciler, Tarihi Rumkale’nin restorasyonunun da bir an önce tamamlanmasını istedi.

BÖLGENİN SİT ALANINDAN ÇIKIRTILMASINI İSTEDİ

Rumkale karşısında bulunan küçük limanda tekne işletmeciliği yapan Erdal Kılınç, tarım arazilerinin sular altında kalmasının ardından bölgede tekne turlarının başladığını söyledi.

Rumkale’yi Gaziantep’in denizi olarak nitelendiren Kılınç, "Rumkale Gaziantep’in denizi fakat reklamı olmadığı için burayı peki kimse bilmiyorlar burayı bilmedikleri için genelde turistler Halfeti’ye gidiyorlar. Burada bulanan yaklaşık 15 tekne ile bizler de tur düzenliyoruz. Tarihi Rumkale’nin çevresinde dolaşarak bir bölümü sular altında kalan Halfeti’yi gezdiriyoruz. Hafta içinde gelen olmuyor. Hafta sonu ise vatandaşların ilgisi oldukça fazla. Ancak bölgenin adının son zamanlarda terörle anılması işlerin yarı yarıya düşmesine sebep oldu” dedi.

Fırat Nehri kıyılarının sit alanı olması sebebiyle tesisleşmenin mümkün olmadığını belirten Kılınç, “Bölgenin turizme kazandırılması ve tanıtımının yapılması çok önemli. Ancak SİT alanı olduğu gerekçesiyle kıyılara bir çivi bile çakmak mümkün değil. Yetkililerin, gezi için gelen turistlerin, oturup yemek yeyip, çay içebilecekleri alanların yapılmasına imkan tanımasını istiyoruz. Tesisleşmenin bölge ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

RESTORASYON DEVAM EDİYOR

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesi Kasaba köyünde bulunan Rumkale’nin, Hazreti İsa’nın havarilerinden Yuhanna’nın Roma Dönemi’nde mesken tutarak, kayadan oyma bir odada İncil’in nüshalarını çoğalttığına inanılıyor. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan yerler arasında bulunan Rumkale’nin restorasyon çalışmaları ise halen devam ediyor.

Tarihin doğayla buluştuğu Rumkale’de tarihi kalıntıların yanı sıra manzarasıyla bölge halkının tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.
Kaynak: İHA